România - primul loc în Uniunea Europeană, la mortalitatea infantilă

Distribuie pe:

Organizaţia Salvaţi Copiii s-a adresat, recent, ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru al doilea an consecutiv, atrăgând atenţia asupra finanţării insuficiente a secţiilor de neonatologie. Deşi a trecut peste o jumătate de an, personalul medical din acest sector nu dispune, ca şi în 2014, de alocările bugetare preconizate pentru anul în curs.

Deşi rata mortalităţii infantile s-a diminuat, în ultimele două decenii, de la 24 de decese la 1.000 de naşteri în 1994, la aproximativ 9 în 2013, mortalitatea infantilă rămâne „un capitol nefericit pentru România, care, după 8 ani de integrare europeană, se situează încă pe primul loc în UE, cu o rată mai mult decât dublă (8,5 la mie, conform Institutului Naţional de Statistică) faţă de media europeană, de 3,7.

Conform analizelor Salvaţi Copiii, 50% dintre copiii pe care îi pierdem anual ar putea fi salvaţi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante şi personal adecvat şi prin dezvoltarea de programe-suport pentru gravide, mame şi copii.

Lasă un comentariu