Şi bătrâni, „trăim normal"! Oare? Da, aşa ne spune ONU!

Distribuie pe:

Organizaţia Naţiunilor Unite a dat publicităţii, la începutul anului, un clasament al ţărilor unde persoanele în vârstă beneficiază de condiţii bune de trai. În acest raport (Index 2015 al Global Age Watch), 91 de ţări au fost clasate în funcţie de câteva criterii: securitatea veniturilor, starea de sănătate, condiţiile de mediu şi ocuparea forţei de muncă oferite persoanelor în vârstă.

Clasamentul arată că persoanele în vârstă se simt cel mai bine în ţările nordice europene, în America de Nord şi în câteva ţări din Asia Estică. Pe primul loc al acestui clasament se poziţionează Suedia la toate cele patru capitole care fac viaţa plăcută bunicilor noştri. Suedia este urmată de Norvegia, Germania, Olanda şi Canada. Statele Unite se plasează pe locul 8, Marea Britanie, pe 13 şi Franţa, pe 18. Pe ultimele locuri se află Tanzania, Pakistan şi Afganistan.

În acest clasament al „bătrâneţii normale", România ocupă locul 48, Bulgaria, 47 şi Republica Moldova, 76. În schimb, România urcă pe locul 29 la capitolul „securitatea veniturilor". Dar în domeniul sănătăţii, România coboară vertiginos pe locul 64 din 91. Speranţa de viaţă sănătoasă în cazul persoanelor de 60 de ani şi peste din România sunt similare cu cele înregistrate în ţările vecine: Bulgaria, Ungaria, Slovacia…

Lasă un comentariu