Din ciclul „România fascinantă" Hai cu toţii la Miami!

Distribuie pe:

Căldură mare, monşer, şi aglomeraţie infernală în partea de apus a ţării, în vămi, la punctele de trecere a frontierei: numărul maşinilor care ies din România şi numărul maşinilor care intră în România, zilnic, au crescut ceva de să ferească Dumnezeu. Este punctul în care, în aceste zile, se face joncţiunea între românii din România, care pleacă în concediu, pe de o parte, şi românii din străinătate, care vin în concediu în ţara-mamă.

Primii, „sătui de România", de Ponta, de caniculă, de TVA şi de Codul fiscal, se duc, cât văd cu ochii, să-şi petreacă vacanţa pe meleaguri străine, prin Malta, Corsica, Dubai, în diverse insule şi „arhipelage" exotice, unde gradul de civilizaţie şi serviciile turistice „e mult mai bune", bufetul suedez de la micul dejun permiţându-ţi să confecţionezi şi un mic sandviş pe care să-l strecori pe nesimţite în sacoşa de plajă şi să-l scoţi pe şest din restaurant, deşi pe uşă scrie (în engleză, ce-i drept) că nu se cade să faci aşa ceva, ba chiar e interzis. Dar ţi-ai rezolvat şi masa de prânz, care nu era altminteri inclusă în bilet. Românul având şi partea asta, că ştie să se descurce în situaţii de criză.

Din cea de a doua categorie, a românilor care intră în ţară, fac parte cei care s-au săturat de România cu mai mult timp în urmă, dar, anual, în august, când tot Occidentul, nu-i aşa, e în concediu, vin şi ei să-şi vadă neamurile şi copiii lăsaţi în grija vecinilor, constatând cu tristeţe şi dezamăgire că, după atâţia şi atâţia ani, „la noi nu sunt şosele de mare viteză, coada e mare, trafic, taxe, taxe şi iar taxe". Ei plătind, între timp, taxe şi iar taxe întru îngroşarea PIB-urilor spaniole, franţuzeşti, nemţeşti etc. Ceea ce nu înseamnă, desigur, că, din cât s-a furat în patria noastră în ultimul sfert de veac, nu s-ar fi putut „implementa" măcar „uliţa" dintre Braşov şi Comarnic. Dar asta e altă gâscă-n altă traistă.

Un compatriot trăgea următoarea concluzie filosofică: „În România e mai scump ca în Dubai. Dacă mergi la Miami, e mult mai ieftin". (Na, păi mergi la Miami, şogore! Ce altceva poţi ca să zici?)

Patria însă, tot patrie rămâne. Ea îşi omeneşte fiii, şi pe cei care pleacă, şi pe cei care vin (în concediu), tratându-i nediscriminatoriu, cu iubire şi înţelegere. Iată, numai în aceste zile, poliţiştii de frontieră cată să dea drumul la cât mai multe benzi de circulaţie, să bage viteză maximă la controale, să fie politicoşi cu toată lumea, să împace, cum ar veni, capra celor care pleacă (în concediu) cu varza celor care vin. Aceştia din urmă fiind şi foarte nervoşi: auzi dumneata, să şezi la coadă, în ditamai Mercedes-ul ori BMW-ul (luate cu chirie, pe termen limitat), cu portbagajul doldora de sticks-uri, sucuri şi acadele pentru ăia mici, şi să înaintezi ca melcul prin vamă, aşa măcinat, cum eşti, de dorul de ţară… Revoltător. Ei tocmai ce-şi luaseră ţara înapoi şi uite că nu pot intra în ea. De supărare, abia dacă îşi mai găsesc cuvintele în limba maternă.

Vânzoleala fiind mare, poliţiştii i-au rugat pe diasporeni să facă bine, dacă nu-i prea mare deranjul, să respecte regulile traficului rutier, aşa amărât cum e el (fără „şosele de mare viteză"), să nu intre cu maşinile chiar până în camera de hotel şi, dacă se poate, nu direct în valurile mării. Un cetăţean s-a supărat rău de tot, declarând că în veci nu se va mai întoarce în România. Dar, dacă tot şi-a luat-o înapoi, o va căra cu el în portbagaj (la sfârşitul lui august), sub formă de zacuscă, murături, slană şi compot, potrivit tradiţiei seculare.

…Da, da, e aglomeraţie mare pe la vămi: unii pleacă, alţii vin. Cei care vin zic că în România e mai scump ca-n Dubai. Atunci, de ce vin? Cei care pleacă-n Dubai pleacă, pesemne, crezând că e mai ieftin. Atunci, de ce pleacă? Vorba lui conu Iancu: „Din această dilemă nu puteţi ieşi. Am zis".

… Căldură mare, monşer... Mai bine, hai cu toţii la Miami! Că tot ne-am luat ţara înapoi, ce să mai…

 

Lasă un comentariu