„CONCERTELE ORAŞULUI"

Distribuie pe:

Muzica înnobilează şi sculptează în suflete, adună în jurul său armonie, lumină şi căldură, aşa încât, un oraş fără muzică este un oraş fără suflu, inert. În amfiteatrul mic din Piaţa Teatrului, o locaţie pentru care nu putem decât să fim recunoscători, a început de vineri, 24 iulie, să se desfăşoare ambiţiosul proiect „Concertele oraşului". Cu timiditate, dar dăruire şi mult suflet, proiectul a demarat într-o viziune nouă asupra modului în care muzica trebuie să se insinueze în agitata noastră viaţă şi să creeze acele legături între oameni care par să nu se mai ţeasă atât de uşor în timpurile noastre. Târgumureşenii sunt invitaţi în fiecare vineri seara să îşi facă timp pentru muzică, să îşi acorde răgaz de introspecţie şi evadare din cotidian, într-un mod care nu afectează buzunarele, intrarea la aceste concerte fiind liberă.

Muzica transmite prietenie, căldură şi echilibru, aşa că, nu putem decât să aducem mulţumiri organizatorilor, pentru modul în care înţeleg să modeleze vieţile noastre şi să atingă cu frumos viaţa oraşului. Cu fiecare concert, organizatorii fac dovada faptului că experimentul „Concertele oraşului" este deschis unor idei nobile şi deosebit de flexibil. Al doilea concert, de vineri, 31 iulie, a avut în prim-plan eco-atitudinea, un demers salutar de a determina cetăţenii oraşului să conştientizeze importanţa colectării deşeurilor. Tot cu această ocazie, au fost expuse câteva idei legate de concertele viitoare, idei menite să atragă atenţia asupra cărţilor, asupra persoanelor defavorizate şi să trezească spiritul de solidaritate şi întrajutorare. Sub denumirea „Cooperativa de fapte bune", „Societatea anonimilor voluntari" şi „O morişcă a cărţilor", experimentele propuse în cadrul proiectului vor testa gradul în care târgumureşenii se deschid unii faţă de alţii şi sunt dispuşi să participe activ la viaţa oraşului.

Până una, alta, muzica adună în jurul ei un auditoriu care creşte în număr cu fiecare concert. La cel de-al doilea concert, a fost prezentat programul Festivalului Internaţional de Chitară Clasică Harmonia Cordis, care va avea loc în perioada 10-15 august 2015 la Tg.-Mureş, o ediţie aniversară, evenimentul din acest an marcând împlinirea a zece ani de festival. Iată deci că, pe harta ţării noastre, ne mândrim că Târgu-Mureşul se dovedeşte a fi un punct cultural important şi considerăm că, pas cu pas, ne susţinem onorabil candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

Proiectul „Concertele oraşului" nu face decât să demonstreze că muzica sofisticată şi de bun gust este la îndemâna fiecărui târgumureşean şi că sărbătoarea muzicii poate fi în orice zi în care ne facem timp să ascultăm inima oraşului, aşa cum bate ea atunci când are în spate oameni dedicaţi, cutezători şi dornici să strângă cât mai multe valori în jurul unor idei cu impact social.

Lasă un comentariu