Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei la Bucureşti

Distribuie pe:

Premierul Victor Ponta subliniază că Guvernul român nu poate „tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile" ale ambasadorului ungar la Bucureşti. „Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei la Bucureşti sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează ţara! Poziţia MAE din România a fost extrem de echilibrată şi în acord cu normele şi standardele europene!", a scris premierul, marţi, pe contul său de Facebook.

Ponta a adăugat că respectă poporul maghiar, dar că nu aşteaptă „aprobare de la Budapesta" pentru opiniile pe care le are referitor la ţara sa.

„Şi o precizare necesară - respect Ungaria şi poporul maghiar, dar nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta ca să-mi expun opiniile legitime privind ţara mea/ nu sunt constrâns de liderii PPE (aşa cum din păcate sunt alţi colegi din politica românească) să închid ochii şi să înghit cu umilinţă asemenea derapaje de la normele diplomatice şi de respect între două ţări!", a mai scris Ponta.

În cursul zilei de marţi, ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, a avut, la solicitarea sa, o audienţă la secretarul de stat în MAE ungar Levente Magyar.

„Precizăm că audienţa desfăşurată la 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părţii române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de 10 august, şi nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar.

Agenţia ungară oficială de presă MTI a anunţat marţi că Ministerul ungar de Externe l-ar fi convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, în legătură cu afirmaţiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit cărora Ungaria încearcă „să provoace" România.

Lasă un comentariu