Avem nevoie de fiecare dintre arborii existenţi, şi, ca atare, ei trebuie păstraţi în viaţă cât mai multă vreme şi în originalitatea lor!

Distribuie pe:

Mulţimea de arbori falnici şi robuşti, de cele mai diverse specii, care împânzesc străzile, aleile şi părculeţele cartierelor Budai Nagy Antal şi Tudor Vladimirescu vechi, au devenit o adevărată „mană cerească" pentru locuitorii acestora, care au putut să-şi desfăşoare viaţa cotidiană într-un ritm normal, cu toată canicula care s-a abătut asupra noastră. Pe o asemenea arşiţă, care ne-a pus la grea încercare viaţa de zi cu zi, târgumureşenii locului au putut să constate, pe viu, cât de importantă este prezenţa unui pom în apropierea sa, care, pe lângă rolul de purificator al aerului, cu bogata sa coroană, poate asigura şi vitala umbră, pentru ca oamenii să nu devină, în atari situaţii, prizonierii propriului apartament, încălzit şi acesta la o sufocantă temperatură.

Pentru că, în primăvara aceasta, cei de la spaţii verzi ai municipiului au desfăşurat o vastă acţiune de suprimare a coroanelor multor arbori, mutilându-i practic şi reducându-le vitalitatea, vă redăm, în imagini, „starea de sănătate", dar şi aspectul unor arbori asupra cărora s-a lucrat cu „sârg la regenerarea lor".

În primul rând, se poate vedea clar că, arborii asupra cărora s-a intervenit cu o duritate extremă nu mai sunt arbori cu personalitatea lor bine cunoscută, ci nişte pocituri, care deranjează ochiul şi strică imaginea de ansamblu.

În al doilea rând, unii dintre ei s-au uscat, şi mulţi alţii urmează aceeaşi cale. Un adevărat „genocid", spunem noi, cărora ar trebuie să i se pună capăt, iar din această tristă experienţă credem că avem de învăţat cu toţii. În primul rând, Administraţia Primăriei, dar şi oamenii de bună-credinţă şi, mai ales, acei cetăţeni reclamagii, cărora le place să vadă în jurul lor numai betoane, şi care intră în „sevraj" când o ramură de tei sau de stejar li se apropie la câţiva metri de geam sau de propriul balcon. Să nu uităm, de asemenea, faptul că, tot datorită acestor falnici arbori, temperatura din multele apartamente, de la etajele trei şi patru, îndeosebi, au fost ţinută sub control.

Ca urmare, atitudinea faţă de bogata zestre arboricolă a municipiului Târgu-Mureş, cu care toţi locuitorii trebuie să ne mândrim, se cere radical schimbată în elaborarea noii strategii ecologice a municipiului reşedinţă de judeţ, care în afară de prevenirea şi reducerea poluării, trebuie să aibă în vedere ameliorarea microclimatului pe perioada verii.

Avem nevoie de fiecare dintre arborii existenţi, şi, ca atare, ei trebuie păstraţi în viaţă cât mai multă vreme, şi în originalitatea lor!

În consecinţă, să nu confundăm toaletarea adevărată, cu desfigurarea arborilor, în goana de-a avea cât mai mult lemn şi de a aduna cât mai puţine frunze cu prilejul campaniilor de curăţenie.

FOTO:

  • - Aleea de pe strada Busuiocului (Tudor), care leagă Pocloşul de magazinul Super, constituie o adevărată minunăţie urbană, neatinsă de mânia drujbei. Un unicat al zestrei municipiului Târgu-Mureş cu care se poate mândri. Generoasa umbră a arborilor de aici ocroteşte mămicile cu copiii lor, dar şi pe cei în vârstă de efectele dăunătoare ale caniculei, permiţându-le, în acelaşi timp, un confort termic adecvat.
  • - Nu departe de oaza amintită, la intersecţia străzilor Năvodari cu Sălişte, a existat un grup admirabil de arbori viguroşi. După intervenţia în forţă de astă-primăvară a celor de la spaţii verzi, starea lor a devenit precară. Unul dintre aceştia s-a uscat deja, iar ceilalţi sunt pe cale de-a se desfrunzi şi ei. Ceea ce a mai rămas din acest minunat pâlc arboricol, sunt nişte pocituri.
  • - Pe strada Braşovului nr. 8 s-a lucrat astă-primăvară o săptămână pentru „toaletarea" arborilor. Ce a ieşit, se vede în fotografie, şi asta nu e tot în privinţa dezastrului. În ce priveşte imaginile lăsate, nu mai e loc de vorbe.
  • - Pe Bulevardul „1 Decembrie 1918", în incinta Palatului Copiilor, exista un arbore de o specie aleasă, şi de o semeţie rară. O frumuseţe inegalabilă cu care târgumureşenii puteau participa la orice concurs. Priviţi poza, ca să vedeţi cum arată el acum.
  • - Cartierul Budai Nagy Antal a dat tonul toaletărilor aşa-zis moderate în municipiul Târgu-Mureş. Din păcate, pe parcurs, lucrurile s-au mai schimbat în rău. Stăpânii „maşinii" de distrus arbori s-au radicalizat. Cu toată „blândeţea" manifestată în această zonă, imaginea arborilor s-a modificat, iar acum, majoritatea sunt de nerecunoscut, nici cărei specii îi aparţin. „Modificări genetice", care lasă urme adânci la cum nu trebuie abordaţi arborii care ne ocrotesc.

Lasă un comentariu