Aşa ar trebui să fie considerată: Pricopseala pe seama bogăţiilor ţării, o crimă!?

Distribuie pe:

Ce fac alţii, nu facem noi. Dar, să ne explicăm. Nu demult, ministrul Mediului din Marea Britanie, Caroline Spelman - citată de agenţii de presă - spunea un mare adevăr: „Până acum am luat ca pe un dat ceea ce ne oferă natura, fără a înţelege că serviciile pe care aceasta ni le face au un preţ şi că, dacă o distrugem, asta ne va costa foarte mult". Drept pentru care, Marea Britanie a şi întocmit un studiu, în care autorii se (şi ne) întreabă: „Oare care este preţul unui lac? Dar al unei păduri? Ei, dar al unei privelişti cu un spaţiu verde?"

Sigur, autorii „acestei evaluări a ecosistemului naţional britanic" au pornit de la constatarea că până acum ceea ce conta era valoarea de piaţă a lemnului, a bunurilor, a recoltelor şi că protecţia mediului era luată în calcul doar prin prisma costurilor, ceea ce a avut drept consecinţă degradarea resurselor. Ca şi la noi, în România, unde, în ultimii ani, pentru a se pricopsi, cei aflaţi la putere au tăiat nu copaci, ci păduri întregi. Ca să ne referim doar la acest domeniu…

Dar, apropo de studiul britanic menţionat - dar şi al altor ţări, care au făcut asemenea analize -, o întrebare: Câţi „bogătaşi" (milionari de carton) ai României de azi s-au pricopsit, în ultimii 25 de ani, pe seama tăierii, fără milă, a pădurilor, prin construirea, pe spaţiul verde al priveliştilor, de buticuri şi alte construcţii de interes strict privat, nu general? Dar, mai ales, ca să vizăm şi bogăţiile subsolului, câţi au ajuns în topul celor mai bogaţi români, prin privatizarea frauduloasă (la nivel guvernamental) a petrolului, gazelor naturale, aurului şi nu numai? Nimeni încă n-a ştiut (ci doar a bănuit)! Abia acum, când procurorii DNA au „răscolit" nişte dosare, încep să fie scoase la lumină matrapazlâcurile, jaful la care natura ţării a fost supusă de cei care s-au considerat „moştenitorii" (proprietarii) ţării, nu slujbaşii ei! Numai că principalii perdanţi ai jafului, ai înstrăinărilor frauduloase suntem noi, ceilalţi, care suportăm azi preţurile la energie, gaze, combustibil ş.a.

De aceea, nu puţini sunt cei care apreciază că pricopseala pe seama bogăţiilor ţării ar trebui considerată o crimă!

Lasă un comentariu