,,LUMINĂ LINĂ" LA SIGHIȘOARA

Distribuie pe:

„Lumină lină lini lumini,

Răsar din codri mari de crini

De dincolo de lumi venind

Și niciodată poposind..."

Așa sună ingenioasele versuri aparținând poetului Ioan Alexandru, dar la Sighișoara lumina a poposit ,,Deasupra stinsului pământ/ Lumină lină - Logos sfânt", într-un ,,OCTOMBRIE RUGINIU", devenit cuprinzător cocteil literar. Nu întâmplător, cunoscutul poet Nicolae Băciuț, personalitate marcantă a vieții culturale mureșene, a cuprins în recitalul său de poezie poemul ,,Lumină lină" de Ioan Alexandru, din care tocmai am citat.

Programul s-a constituit într-un bogat evantai de genuri și publicații literare, fiind prilejuit de lansarea revistei ,,Creneluri Sighișorene" nr.6/2015.

După cuvântul de deschidere întru întâmpinarea oaspeților, rostit de doamna Gabriella Costescu, președinta Asociației Culturale ,,Creneluri Sighișorene", a urmat un moment muzical interpretat în duet de tinerii sărmășeni Alina Uțiu și Sekely Cristian. Prestația lor artistică a fost una de înaltă încărcătură emoțională, deschizând sufletele printr-un cântec patriotic sub tricolorul arborat în ambientul elegantei încăperi care ne-a fost vatră caldă prin bunăvoința domnului Bașa Petru.

Imnul Asociației Culturale ,,Creneluri Sighișorene", pe versuri de Anda Voican, muzica Traian Comșa, a fost interpretat vocal de autorii lui, la chitară - Traian Comșa. Artiștii noștri au cucerit auditoriul și cu piese muzicale pe versuri de Adrian Păunescu.

În calitate de redactor-șef, Gabriella Costescu a prezentat structural, ideatic și din punct de vedere estetic recenta apariție a revistei ,,Creneluri Sighișorene", respectiv nr. 6/2015.

A făcut aprecieri asupra creațiilor și creatorilor care au dat viață revistei, subliniind dimensiunile ei valorice și amprenta internațională prin extinderea colaborărilor peste meridiane.

În acest context, am fost invitată și subsemnata spre a face referire la colaborarea cu Cenaclul Literar ,,Dor" din Iowa City, înființat de Ana Ligia Grideanu. Am dedicat auditoriului poemul ,,Numai ochiul meu", o viziune asupra toamnei.

Domnul Nicolae Codrea a susținut o inedită pledoarie privind revigorarea unor vestigii creștine, respectiv Donariul de la Chinedriu-Biertan - sensuri și semnificații creștine din secolul al IV-lea.

Prin Antologia semnată de Nicolae Băciuț, avem parte de ,,Întoarcerea lui Ioan Alxandru" și tot domniei sale îi datorăm bucuria de a face prezentarea cărții sale intitulate ,,Pretexte și contexte", publicații pe care cu onor le-a susținut în fața receptivului auditoriu.

Dinuca Burian, director al Bibliotecii orășenești ,,Liviu Rusu" din Sărmașu, și-a deschis sufletul împărtășindu-ne din cartea sa ,,Sărmașu, File de monografie", dar și prin ,,Graiul Câmpiei". De altfel, ,,Graiul Câmpiei" a devenit viu prin impresionantele momente tradiționale, folclorice, susținute de femei reprezentând toate anotimpurile vârstelor și chiar onorabila vârstă de 83 de ani, dacă ne referim la strigătura găinii... Este o onoare pentru orașul nostru să avem astfel de mesageri ai obiceiurilor neamului românesc și le înserăm numele în scris cu gratitudine: Grupul folcloric „Graiul Câmpiei", de la Sărmașu: Laura Vințeler, Emilia Boia, Rozalia Moldovan, Maria Baciu. Fără a-i uita nici pe vrednicii dascăli care i-au însoțit: Neli Bucur și Ana Uțiu.

Trăitor în Austria, scriitorul Michael Cutui-Baetu a venit în patrie și la Sighișoara pentru comunicarea spirituală cu compatrioții prin cartea sa de excepție ,,Psihologia crimei", susținând-o printr-o prelegere și o ilustrare filmată.

După momentul poetic de factură populară, fericită îngemănare cu artistele sărmășene, poeta Maria Prodan ne-a descrețit frunțile cu versuri pline de tâlc și umor, așa cum îi stă bine românului.

A sosit și momentul acordării autografelor din partea autorilor cărților și a coautorilor revistei sighișorene.

De remarcat prezența mass media la evenimentul cultural al orașului Sighișoara, ca și a viceprimarului Ionel Gavrilă, care, prin alese cuvinte, a adus aprecieri pozitive acestei reuniuni de suflet.

Pentru împlinirea protocolului, ne-am bucurat de primire la cafeneaua „Voynich". Gazdele s-au întrecut în ospitalitate cu musafirii care n-au venit cu mâna goală. Sarmalele, plăcintele și fructele puse laolaltă cu alte alese bucate de acasă și din partea casei au creat o masă îmbietoare și vorbitoare...

Cu adevărat hrana sufletească s-a dovedit a fi ,,Un răsărit ce nu se mai termină/Lină lumină din lumină lină " la Sighișoara.

 

Lasă un comentariu