Dascăli mureşeni: CRIŞAN IACOB-GABRIEL

Distribuie pe:

Primăvara anului 1948 aduce familiei tânărului învăţător Crişan Ioan şi Ileana născută Vultur, bucuria întregirii familiei cu un copil, Iacob-Gabriel, sănătos şi viguros. Băiatul creşte şi la timpul potrivit începe jocul şi incursiunile în satul natal Frunzeni, judeţul Mureş. Se bucură de toate datinile, jocurile şi obiceiurile ce le putea oferi viaţa în satele de atunci. A fost primit în anul 1955 în clasa I. După patru ani de şcoală, familia optează pentru înscrierea elevului la gimnaziul din cadrul Liceului ,,Petru Maior'' din oraşul Reghin. Copilul de doar 11 ani are de recuperat diferenţe de vocabular, manifestare şi atitudine, ce le aveau în plus ,,orăşenii". Nu a durat mult şi la primul concurs de matematică, la nivel local, obţine cel mai bun rezultat la clasa a V-a. Şcoala avea profesori foarte buni, mulţi din generaţia veche. ,,Se făcea carte" bună. Elevul Crişan Iacob-Gabriel se hotărăşte de pe atunci să devină cadru didactic. Profesorul, iar mai târziu dirigintele său, îl încurajează în studiul matematicii. După încheierea cursurilor gimnaziale, a optat pentru acelaşi liceu, al cărui absolvent este în promoţia 1965-1966. După Examenul de Bacalaureat, în toamna anului 1966, îl găsim student la Facultatea de Matematică a Institutului Pedagogic din oraşul Târgu-Mureş. După absolvire, în anul 1969, este repartizat la Şcoala Generală Frunzeni. Se înscrie la Universitatea ,,Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, la Facultatea de Matematică. Noii colegi de muncă îi erau cunoscuţi şi prieteni. Cu poftă de muncă şi afirmare, tânărul profesor face multe ore de matematică în plus faţă de program şi rezultatele nu se lasă aşteptate. Astfel elevii săi obţin rezultate bune la olimpiada zonală de matematică, unii au participat la faza superioară judeţeană.

În 1972 susţine Examenul de Definitivat în Centrul Universitar Cluj-Napoca. Participă la toate activităţile social-culturale din localitatea Lunca, fiind şi director adjunct-educativ. Majoritatea elevilor săi reuşesc să continue studiile la şcoli profesionale, liceale, postliceale şi superioare, cu profil tehnic. La nivelul şcolii organizează o trupă de teatru şi un grup vocal, apreciat şi premiat la nivel zonal. În anul 1974 susţine Examenul de Licenţă la Facultatea de Matematică la Universitatea ,,Babeş-Bolyai"din Cluj-Napoca.

În anul 1975 se căsătoreşte cu profesoara de biologie, Man Lucia-Minerva. Vor avea doi copii, Teodora şi Gelu, care urmează Facultatea de Inginerie. Participă cu rezultate foarte bune la toate cursurile de perfecţionare organizate în aceea perioadă.

În primăvara anului 1978, este anunţată ca vacantă o catedră de matematică, la Liceul Teoretic Nr. 2 - Reghin. Câstigă postul respectiv în urma concursului, iar la 1 septembrie 1978 se va prezenta la acest liceu, unde va activa până la pensionare, obţinând rezultate bune cu elevii, mulţi dintre ei urmând cu succes facultăţi de profil pedagogic, tehnic si economic. Ca diriginte organizează activităţi atractive cu elevii: excursii, concursuri, vizionari de spectacole de teatru etc. Participă activ la trupa de teatru de la Casa de Cultură, este membru în Corul cadrelor didactice din oraşul Reghin.

În anul 1980 susţine examenul pentru obţinerea Gradului didactic II. Este membru în comisiile de examen la admiterea în liceu, treapta a II-a a liceului sau bacalaureat. De asemenea, este profesor metodist, responsabil de catedră. În anul 1990 susţine examenul şi lucrarea ,,Metode de rezolvare a problemelor de loc geometric în gimnaziu şi liceu", sub îndrumarea profesorului universitar Aurel Turcu, pentru obţinerea Gradului didactic I.

În anul 1994 este ales în funcţia de director, funcţie deţinută până în 2007. În această perioadă extinde spaţiul şcolar care este dotat cu mobilier nou. S-a trecut la încălzirea centrală cu gaz, s-a modernizat sala de sport. În toamna anului 1997, la cererea şi propunerea profesorilor, elevilor şi părinţilor, Grupul Şcolar Industrial a primit numele de Grup Şcolar ,,Lucian Blaga", din municipiul Reghin. Clădirea veche din curtea şcolii

s-a refăcut şi modernizat în anul 2000, unde s-au amenajat biblioteca şi o sală de lectură, Muzeul de Ştiinte Naturale, o sală pentru proiecţii şi audiţii muzicale, şi alta pentru pregătirea unor programe artistice. O preocupare deosebită a fost aceea de a înfiinţa şi utila 2 cabinete de informatică. În curtea şcolii, s-a amenajat un teren de sport.

Elevii liceului au obţinut rezultate foarte bune la examenele de bacalaureat şi admitere la facultăţi, liceul fiind situat printre primele din judeţ. De asemenea, au avut rezultate bune şi foarte bune la olimpiadele şcolare locale, judeţene şi naţionale. Şcoala a participat la proiectul de dezvoltare şcolară ,,Comenius". Având în vedere aceste rezultate, liceul a primit în anul 2006, Certificatul de ,, Şcoală europeană", acordat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

După o activitate de 43 de ani în învăţământ, domnul profesor Iacob-Gabriel Crişan s-a pensionat în iulie 2012, dar cu placere a suplinit unele ore disponibile.

Lasă un comentariu