Supraacciza pe carburanţi nu va mai fi eliminată din 2016, ci din 2017

Distribuie pe:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că în cadrul discuţiilor tehnice care au avut loc între reprezentanţii partidelor parlamentare cu privire la reexaminarea Codului fiscal, s-a decis amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial.

„S-a ajuns la un consens, la acest nivel cel puţin, vizavi de amânarea a două măsuri. În primul rând TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017. Acestea au fost cele două măsuri propuse de PNL", a declarat Teodorovici, la finalul discuţiilor, care au avut loc la Palatul Parlamentului.

El a precizat, însă, că ţinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum, după aplicarea acestor măsuri de amânare.

„Cifrele de astăzi, în urma discuţiei pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi iniţial, adică în jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2%, impactul fiscal".

Ministrul Finanţelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuţia bugetară, astfel încât parlamentarii să ştie exact că ţinta de deficit este respectată.

El a arătat că aceste modificări vor fi discutate şi cu partenerii internaţionali.

 

Lasă un comentariu