CHIPUL ULTIMULUI REGE DAC

Distribuie pe:

Recent, a fost dat publicităţii un material realizat de către Business Insider, referitor la cele mai spectaculoase statui din lume. Astfel, cititori din întreaga lume au putut să ia la cunoştinţă că în România există o sculptură de trei ori mai înaltă decât Colosul din Rhodos, cu opt metri mai înaltă decât Monumentul lui Hristos dela Rio de Janeiro şi cu doar şase metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York, o sculptură care redă chipul lui Decebal, ultimul rege dac. Basorelieful lui Decebal de la Porţile de Fier, lucrare situată în cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării, care oferă un peisaj impunător, pe măsura personalităţii celui care a fost Decebal Rex, se datorează unui istoric amator pe nume Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri care, mânat de marea sa pasiune pentru înaintaşi, a scris numeroase cărţi despre istoria dacilor şi a tracilor.

S-a făcut mare caz de modul în care au fost realizate sculpturile de pe Muntele Rushmore din Dakota de Sud, care înfăţişează patru dintre preşedinţii Statelor Unite ale Americii. Dacă în cazul americanilor a fost nevoie de 400 de sculptori - alpinişti şi de 14 ani pentru a realiza acel proiect cu portrete înalte de 18 metri, fără a se cunoaşte cu exactitate costurile reale ale lucrărilor, chipul regelui Decebal, înalt de 55 metri şi lat de 25 metri, a fost realizat în 10 ani de către 12 persoane, costurile ajungând la peste un milion de dolari, fiind suportate în totalitate de Iosif Costantin Drăgan. Basorelieful din România poartă amprenta sculptorului Florin Cotarcea şi este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită, fără a se folosi utilaje grele datorită faptului că în zona în care se află chipul ultimului rege dac nu se poate ajunge decât cu barca. Condiţiile de lucru au fost extreme nu numai din cauza înălţimii, căldurii care încingea stânca şi a viperelor care au atacat scuptorii-alpinişti, ci şi din cauza trepidaţiilor din ciocanele pneumatice care au determinat la un moment dat prăbuşirea unei schele cu o echipă de cinci persoane. Nici unul dintre accidentele produse în timpul realizării proiectului nu au avut urmări grave, echipele de lucru fiind dotate atât cu ser antivenin cât şi cu truse de prim-ajutor.

Finalizat în anul 2004, chipul lui Decebal priveşte în faţă, spre malul sârbesc, unde se găseşte de aproape 2000 de ani o placă memorială antică „Tabula Traiana", un monument ridicat de împăratul roman Traian pentru a marca marşul trupelor imperiale spre Dacia. Basorelieful de la Porţile de Fier s-a dorit a sta mărturie asupra contribuţiei dacilor şi implicit a românilor la formarea culturilor europene. Eu aş mai adăuga că, această statuie trebuie să aducă aminte românilor că ultimul rege dac a preferat să îşi ia viaţa decât să îşi predea ţara Imperiului Roman, fiind un model de dârzenie, cutezanţă şi mândrie şi că locul în care este poziţionat nu este unul ales întâmplător, ci musteşte de istorie, istorie începând cu primele semne săpate în stâncă de civilizaţia europeană a arienilor carpatici. Prin urmare, chipul ultimului rege dac nu este numai un punct de atracţie turistică şi un reper în materialele publicate de presa din toată lumea, ci este un simbol al uimitoarei culturi care ne-a fost dat să o deţinem şi pe care suntem datori să o preţuim aşa cum se cuvine.

 

Lasă un comentariu