TRĂIM MAI MULT, DAR SUNTEM MAI BOLNAVI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Washington, citaţi de descopera.ro, au concluzionat, în urma unui studiu asupra tuturor bolilor şi leziunilor majore din 188 de ţări, că oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult, dar, în acelaşi timp, mulţi dintre ei sunt bolnavi pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Starea generală de sănătate s-a îmbunăţăţit la nivel mondial, datorită progresului semnificativ împotriva bolilor infecţioase, cum ar fi HIV/SIDA şi malariei din ultimul deceniu şi câştigării luptei cu bolile legate de maternitate şi cu cele ale copilăriei. Dar speranţa de viaţă sănătoasă nu a crescut la fel de mult, astfel încât oamenii trăiesc mai mult timp cu boli şi handicapuri.

Lumea a făcut mari progrese în domeniul sănătăţii, dar, acum, provocarea este de a investi în găsirea unor modalităţi mai eficiente de prevenire sau tratare a cauzelor majore ale bolilor şi handicapurilor.

Principalele constatări ale studiului nostru au fost că speranţa de viaţă la nivel mondial pentru ambele sexe a crescut cu 6,2 ani (de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013). Speranţa pentru o viaţă sănătoasă a crescut cu 5,4 ani (de la 56,9 ani în 1990 la 62,3 ani în 2013).

Speranţa de viaţă sănătoasă ia în considerare atât mortalitatea şi impactul condiţiilor non-fatale, precum şi maladiile cronice, ca bolile de inima şi de plămâni, diabetul şi leziunile grave. Toate acestea diminuează calitatea vieţii şi impun costuri mari şi resurse împovărătoare. Pentru cele mai multe dintre cele 188 ţări studiate, modificările în ceea ce priveşte speranţa de viaţă sănătoasă între 1990 şi 2013 au fost semnificative şi pozitive.

Studiul a constatat diferenţe notabile între ţările cu cea mai mare şi cea mai mică aşteptare de viaţă sănătoasă şi în ceea ce priveşte ratele şi direcţia schimbării.

Astfel, în 2013, cea mai mică speranţă de viaţă sănătoasă din lume a avut-o Lesotho, de numai 42 de ani, în timp ce Japonia a avut cea mai mare speranţă de viaţă sănătoasă, aceasta ajungând la 73,4 ani", explică autorii studiului. 

Lasă un comentariu