România trebuie să fie solidară cu refugiaţii care ajung în Europa

Distribuie pe:

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru consideră că România trebuie să fie solidară cu refugiaţii care ajung în Europa.

Victor Boştinaru, vicepreşedinte al grupului S&D pentru politică externă, a salutat poziţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu privire la criza refugiaţilor ajunşi în Europa şi a reiterat apelul la solidaritate pentru aceştia.

El susţine că nu trebuie uitată tragedia din Austria de săptămâna trecută, când 71 de persoane - bărbaţi, femei şi copii - au murit sufocaţi într-un camion frigorific.

Totodată, eurodeputatul a criticat declaraţiile lui Traian Băsescu, conform cărora România nu trebuie să-şi asume drama acestor „amărâţi".

Ideal este ca forţele politice să ajungă la un consens pe tema refugiaţilor

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi consideră că este nevoie ca forţele politice româneşti să ajungă la un consens pe tema refugiaţilor, „adică să nu arunce chestiunea refugiaţilor în hăţişul polemicilor domestice şi să acţioneze, pentru că, până la urmă, România ar putea să iasă în evidenţă cu un plus în această conjunctură'.

În opinia sa, România se poate aştepta la cote mai mari de 1.700 de imigranţi.

„Să plecăm de la cazul Germaniei, care estimează că până la finele acestui an va primi opt sute de mii de refugiaţi, adică de patru ori mai mulţi decât anul trecut. Dacă Comisia aplică acelaşi algoritm, evident că sarcina redistribuită la nivelul celor 28 va fi semnificativ mai mare. Aşa încât cred că ne putem aştepta la creşterea cotei şi pentru România (...). Noi avem de exemplu un centru de tranzit în regim de urgenţă la Timişoara, dar care poate procesa, ca să zic aşa, două sute de cazuri. Prin urmare, evident că va trebui ca autorităţile române să acţioneze foarte prompt, pentru a spori capacitatea acestor structuri de recepţie, de primire a imigranţilor", a explicat acesta.

În context, el a subliniat că infrastructura pentru refugiaţi „nu ar putea fi construită în 48 de ore sau în două săptămâni''.

Ungaria: Imigranţii au protestat în gara din Bicske şi au cerut să meargă în Germania

Imigranţii au protestat vineri dimineaţa în gara din oraşul Bicske (situat la 35 vest de kilometri de Budapesta), unde a fost oprit joi trenul în care se aflau şi care se îndrepta spre vestul Ungariei, relatează canalul de ştiri M1, citat de MTI.

Noaptea de joi spre vineri a fost liniştită în gară şi imigranţii au dormit în trenul oprit în staţie, dar de dimineaţă au declanşat un protest şi au afişat mai multe bannere. În mesajele scrise pe bannere aceştia spuneau că doresc să ajungă în Germania, nu într-o tabără de refugiaţi. Importante forţe de poliţie au fost desfăşurate la faţa locului. Potrivit poliţiei, în tren se aflau aproximativ 500 de imigranţi care au refuzat să coopereze cu forţele de ordine.

Imigranţii s-au îmbarcat în trenul de la Gara de Est (Keleti) din Budapesta, joi dimineaţa, dar poliţia le-a cerut să coboare în oraşul Bicske, în apropierea unei tabere de refugiaţi. Iniţial, poliţia a urcat mai multe grupuri de imigranţi în autobuze care urmau să-i transporte spre un centrul de primire a refugiaţilor din Bicske, dar mulţi dintre ei au refuzat să se urce. Forţele de ordine le-au comunicat imigranţilor, prin intermediul interpreţilor, că nu pot călători fără documente valide, scrie agenţia ungară de presă.

 

Lasă un comentariu