HRAMUL BISERICII ROMÂNE DIN FILITELNIC

Distribuie pe:

Satul Filitelnic (comuna Bălăuşeri) a fost cândva sat săsesc, locuitori care au părăsit această localitate mureşeană, în ea rămânând doar vreo câţiva saşi. Aici, în acest sat mureşean, a fost construită, în anul 2001, bisericuţa - aşa cum scrie în Pisania de la intrare - pe vremea Arhiepiscoplui Alba Iuliei Andrei Andreicuţ, şi a fost botezată cu hramul „Naşterea Maicii Domnului", zi sărbătorită de credincioşi la fiecare 8 septembrie al fiecărui an.

Şi în acest an, la 8 septembrie, un mare număr de credincioşi veniţi din sat, dar şi din localităţile limitrofe, au umplut până la refuz mica dar cocheta biserică ortodoxă română. Tineri şi vârstnici, femei şi bărbaţi, încă de la primele ore ale dimineţii, la dangătul clopotelor, şi-au dat întâlnire pentru a sărbători, aşa cum se cuvine, hramul aşezământului.

Cu prilejul marii sărbători a Naşterii Maicii Domnului, preotul protopop de Sighişoara, Ovidiu Dan, împreună cu un însemnat sobor de preoţi, a săvârşit Sfânta Liturghie duminicală, la care au participat

cu toţii cei care au venit să susţină mica Filie.

Preotul paroh, Ionică Pop, a mulţumit părintelui protopop, Ovidiu Dan, soborului de preoţi, tuturor celor care au dorit să participe la bucuria locuitorilor din Filitelnic.

Răspunsul la Sfânta Liturghie a fost dat de către

Corala Catedralei „Sfânta Maria" din Sighişoara, condus de Rodica Proteasa, care a interpretat frumoase cântece adecvate acestei sărbători.

Au mai interpretat frumoase cântece Nelu Şopterean, Nicolae Coama şi Corul Despărţământului „ASTRA" din Sângeorgiu de Pădure, condus de profesoara Emilia Feier.

După Sfânta Liturghie, acelaşi sobor de preoţi, împreună cu protopopul şi preotul paroh, urmat de toţi cei prezenţi, au înconjurat Biserica, au sfinţit Apa şi au împărtăşit enoriaşii.

În încheiere musafirii au fost invitaţi, de către gazde, la agapa frăţească din Căminul cultural.

 

Lasă un comentariu