Veteranul GHEORGHE ŞUTEU, din Bogata de Mureş

Distribuie pe:

În ziua de marea sărbătoare creştină a Înălţării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2015, domnul general maior (r) Gheorghe Popa, preşedintele filialei mureşene a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România, domnul colonel Ispas Todea, şeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Mureş, domnul colonel (r) Eugen Crişan, membru al biroului A.N.C.M.R.R. „Avram Iancu", din Târgu-Mureş, domnul colonel (r) Sever Popovici, preşedintele subfilialei Luduş a A.N.V.R., împreună cu domnii Barta Laszlo, primarul comunei Bogata şi Vasile Oroian, viceprimar, au participat la aniversarea celor nouăzeci şi patru de ani de viaţă ai domnului Gheorghe Şuteu, vârstă împlinită chiar în acea însorită zi de 14 septembrie 2015.

În timpul scurtei şi sobrei petreceri aniversare, consumată sub zodia demnităţii şi a respectului reciproc, nonagenarului veteran Gheorghe Şuteu, i s-au înmânat diplome de onoare şi aniversare, insigna onorifică a Ministerului Apărării Naţionale, emblema vânătorilor de munte, flori şi şampanie. În alocuţiunea sa colonelul (r) Sever Popovici a prezentat date importante din biografia sărbătoritului: „Domnul GHEORGHE ŞUTEU, născut în sfânta zi de 14 septembrie 1921, din părinţii Ioan şi Maria, a fost încorporat la 20 ianuarie 1942 la Regimentul 6 Pionieri, din Divizia 20 Infanterie din Alba Iulia. După o perioadă de instruire de bază la partea sedentară a diviziei, a continuat să activeze ca gradat instructor la aceeaşi unitate până în primăvara anului 1944, când a fost trimis cu unitatea pe frontul din Moldova, în zona Piatra Neamţ - Roman, având gradul de caporal.

După 23 august 1944, sub perspectiva de a fi luat prizonier de Armata Roşie, se retrage prin munţi, împreună cu o bună parte din unitate, spre Braşov, de unde hotărăşte să ajungă acasă.

Ulterior, se prezintă la unitatea sa din Alba Iulia şi, când încep luptele pentru eliberarea Ardealului, participă la acţiuni în cadrul Batalionului 18 Pionieri din Divizia 18 Infanterie, pe direcţia Câmpia Turzii, Viişoara, Cluj, Cojocna, Zalău, Carei.

După 25 octombrie 1944, luptă pe teritoriul Ungariei, participând la acţiunile de la Nyregyhaza, Debreţin. La forţarea Tisei se remarcă prin acţiuni curajoase la trecerea subunităţilor de infanterie peste râu şi la salvarea unor militari care erau pe punctul de a se îneca, fapte pentru care a fost decorat cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă cu spade şi avansat la gradul de sergent.

În Cehoslovacia a luptat în Munţii Tatra şi în luptele de la Banska - Bistrica.

Sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial l-a găsit în apropierea oraşului Brno. După aproximativ o lună de refacere, împreună cu unitatea, se întoarce pe jos, până la Alba Iulia, de unde a fost lăsat la vatră.

După război, s-a căsătorit cu şotia Anica, cu care a avut trei feciori, Gheorghe, Ioan şi Vasile. Doar fiul Vasile mai trăieşte. De la ei şi urmaşii acestora are şapte nepoţi şi trei strănepoţi.

Tuturor le dorim viaţă lungă, sănătate, bucurii şi numai bine".

În încheierea sărbătorii aniversare, veteranul Gheorghe Şuteu, a mulţumit oaspeţilor prezenţi, instituţiilor care i-au acordat diplome, a omagiat, în cuvinte simple, dar ieşite din sufletul său curat, Armata României.

Lasă un comentariu