Veteranul NICOLAE STOICA, din satul Sălcud

Distribuie pe:

În cadrul activităţilor de aniversare a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a festivităţilor prilejuite de „ANUL VETERANILOR DE RĂZBOI", sâmbătă, 19 septembrie 2015, o delegaţie alcătuită din general maior (r) Gheorghe Popa, preşedintele filialei Mureş a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România, colonel Valentin Iacob, şeful de stat major al garnizoanei Târgu-Mureş, colonel (r) Eugen Crişan, membru al biroului Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Avram Iancu", din Târgu-Mureş, colonel (r) Sever Popovici, preşedintele subfilialei Luduş a A. N. V. R. şi Augustin Grama, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Iernut, reprezentant al primarului Ioan Nicoară, l-au vizitat acasă pe nonagenarul Nicolae Stoica, cel mai vârstnic veteran de război, din satul Sălcud, oraşul Iernut.

În timpul emoţionantei festivităţi, care a avut loc în prezenţa rudeniilor sale apropiate, veteranului Nicolae Stoica i s-au înmânat Insigna de Onoare a Ministerului Apărării Naţionale, diplome de onoare, o plachetă aniversară şi un buchet de flori, în semn de recunoştinţă pentru faptele sale de armă în timpul luptelor pentru eliberarea sfântului pământ românesc şi refacerea unităţii noastre naţionale, în toamna anului 1944, pentru participarea sa la luptele pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, pentru înfrângerea Germaniei naziste.

Veteranul Nicolae Stoica s-a născut la Sălcud, la 20 septembrie 1923. A fost încorporat la 25 mai 1944, la Regimentul 82 Infanterie, din garnizoana Târnăveni, a fost instruit ca servant la aruncătoare (branduri). Imediat după 23 august 1944 a participat la anihilarea acţiunilor provocatoare ale populaţiei şi militarilor maghiari din zona Târnăveni, Mica, Ceuaş, Idrifaia. A cunoscut botezul focului după 5 septembrie 1944 în cadrul luptelor pentru eliberarea comunei Bogata de Mureş şi a satelor învecinate, a urmat traseul de luptă Hădăreni, Câmpia Turzii, Turda, Cluj, Oradea, Carei. A continuat luptele pe teritoriul Ungariei şi al Cehoslovaciei. În Munţii Tatra a fost rănit la piept şi la mâna dreaptă. După operaţia suferită la un spital de campanie, a continuat tratamentul la Spitalul Orăşenesc Sighişoara. După însănătoşire şi-a continuat stagiul militar, în garnizoana Târgu- Mureş, de unde a fost lăsat la vatră. După război, s-a căsătorit. Împreună cu soţia Anica, a avut doi copii, pe Anica şi Ion. Feciorul Ion Stoica a urmat cariera militară, ajungând la gradul de maior, arma finanţe, lucrând în majoritatea timpului la unităţi militare din Târgu- Mureş. A decedat în anul 2013.

Nonagenarul Nicolae Stoica îi are aproape de sufletul său pe cele trei surori ale sale, Maria, Lucreţia, Anica, pe nepoţi.

Lasă un comentariu