Omagiu adus eroilor din Sâncraiu de Mureş!

Distribuie pe:

Garnizoana Târgu-Mureş, Instituţia Prefectului judeţului Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş în colaborare cu Primăria Sâncraiu de Mureş a organizat miercuri 22 septembrie un ceremonial de depunere de coroane la Monumentul Eroilor construit în curtea bisericii din localitatea Sâncraiu de Mureş. La eveniment au participat veterani de război, aparţinători ai veteranilor de război, tineri elevi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi ai Ministerului Apărării şi Internelor.

A participat prefectul Lucian Goga, primarul Remus Sângeorzan, consilierul Cătălin Ciobanu, comisarul şef al Poliţiei municipiului Târgu-Mureş Damaschin Zosim-Ioan, directorul SCJU Târgu-Mureş Claudiu Puiac, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război filiala Mureş general maior în rezervă Gheorghe Popa, col. rez. Ioan Judea, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „General Ştefan Guşă" filiala Mureş, reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război şi ai eroilor de război.

Eroii mureşeni, la loc de cinste în comuna Sâncraiu de Mureş

În comuna limitrofă municipiului Târgu-Mureş tot ce face cinste aducerii aminte a soldaţilor români care s-au jertfit pentru patrie este pus la loc de cinste. Monumentul din curtea bisericii pe care sunt gravate numele celor care şi-au sacrificat viaţa în conflictele din perioadele 1848-1849, Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial a fost modernizat recent, fiind construit din marmură şi ornat cu doi lei magnifici din acelaşi material. Evenimentul de miercuri a început cu intonarea Imnului de stat al României de către doi tineri cântăreţi populari, urmat de o slujbă religioasă. Au urmat mai apoi discursuri ale oficialităţilor. „Sunt onorat că v-aţi implicat în organizarea acestei activităţi şi pe raza comunei noastre. Şi pe raza comunei Sâncraiu de Mureş s-au dat lupte destul de grele pentru câştigarea unor poziţii pe care le deţinea armata germană. Dintre cei care şi-au jertfit viaţa au fost mulţi care erau din zona Dobrogea şi Muntenia, dar au fost alături de ei trup şi suflet soldaţi din zona noastră.

Aceştia sunt înscrişi în Cartea de Aur care a fost editată de Asociaţia Veteranilor de Război. Este vorba de sâncrăienii: Bîrsan Iuliu, Câmpean Lazăr, Cerghedi Vasile, Cioca Emanuel, Filimon Toader, Fodor Petru, Leuca Ioan, Oprea Petru, Orza Vasile, Pop Alexandru, Simion Vasile, Ugran Ioan, Cosma Alexandru, Idoş Leontina, Molnar Maria şi Naşca Maria. Aceştia au fost cei care s-au jertfit pentru a elibera ţara şi pentru ca noi să trăim acum liniştiţi, să fim o naţiune independentă, şi pentru ei trebuie să ducem mai departe şi să explicăm copiilor noştri sacrificiile pe care le-au făcut aceşti eroi. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe toţi eroii neamului românesc", a declarat primarul Remus Sângeorzan.

Cinste eroilor mureşeni în tot judeţul Mureş

În perioada 4 septembrie - 25 octombrie 2015, în judeţul Mureş se desfăşoară activităţile planificate în cadrul celei de-a 2-a etape a proiectului „Cinstire eroilor mureşeni", demarat de Garnizoana Târgu-Mureş şi Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria Municipiului Târgu-Mureş şi primăriile unor localităţi din judeţul Mureş. Activităţile vizează executarea, în perioada 16 septembrie - 25 octombrie 2015, a unor demersuri de îngrijire a cimitirelor, a mormintelor eroilor şi veteranilor de război decedaţi ulterior încheierii războiului, de pe teritoriul judeţului Mureş, precum şi a operelor comemorative ridicate în memoria eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acestea vor fi însoţite de acţiuni comemorative menite să cinstească memoria eroilor români şi să exprime recunoştinţa pentru supravieţuitorii conflagraţiei mondiale. „Am conceput împreună cu Garnizoana municipiului Târgu Mureş o serie de activităţi menite să cinstească veteranii în vârstă de peste 90 de ani şi să comemorăm împreună eroii neamului românesc. Am organizat în tot judeţul evenimente la cimitirele şi monumentele eroilor, cu ocazia a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Şi înaintaşii dumneavoastră şi-au dat jertfa supremă pentru apărarea patriei, în cinstea lor aţi ridicat acest monument frumos în curtea Bisericii ortodoxe", a declarat prefectul Lucian Goga.

Lasă un comentariu