Știință și... Religie

Distribuie pe:

„În zadar știința a revelat structura lumii și ordinea tuturor fenomenelor; Spiritul Omului voiește să se înalțe tot mai sus, și, în convingerea instinctivă că lucrurile nu-și au în ele însele rațiunea de a fi, originea lor, el este condus să le subordoneze unei cauze primare, unice și Universale - Dumnezeu".

Charles Adolphe Wurtz (1817-1884), chimist francez din Alsacia. Este cunoscut pentru susținerea pe o perioadă lungă a teoriei atomice și pentru ideile despre structurile compușilor chimici, care erau împotriva opiniilor sceptice ale unor chimiști ca Marcellin Berthelot. De asemenea, este cunoscut în chimia organică pentru descoperirea reacției Wurtz, și pentru descoperirea etilaminei, etilen glicolului și reacției aldolice.

***

„Sunt un om care crede doctrinele fundamentale ale creștinismului".

Ioseph Lister (1827-1912), chirurg englez, creatorul asepsiei, folosind pentru prima dată fenolul (1865) ca antiseptic, la dezinfecția rănilor și la curățarea instrumentelor chirurgicale. Tatăl său, Jackson Lister, a fost fizician, optician și inovator în domeniul microscoapelor. La 25 de ani își ia doctoratul în medicină la Universitatea din Londra. După 1854 va ajunge cercetător în laboratoarele medicale londoneze. Studiind scrierile lui Pasteur, Lister își dă seama că fermentarea și putrezirea pot avea loc și în absența oxigenului și acesta în prezența anumitor microorganisme. Tratând instrumentele chirurgicale și rănile cu fenol, Lister ajunge la performanța de a reduce mortalitatea operatorie de la 50 la 15 la sută.

***

„De la mine, filosofia creștină va primi pentru prima dată teoria adevărată a infinitului. Nu am nicio îndoială privind adevărul transfiniților, pe care i-am identificat cu ajutorul lui Dumnezeu".

Georg Cantor (1845-1918), matematician german. El a inventat teoria mulțimilor, care a devenit o teorie fundamentală în matematică. A dovedit că cifrele reale sunt mai numeroase decât numerele naturale. De fapt, teoria lui Cantor a dovedit că această teoremă implică existența unei „infinitate de infinități".

În anul 1904, Royal Society a acordat lui Cantor, Medalia Sylvester, cea mai mare onoare ce se poate conferi în matematică.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu