La ceas aniversar! Ioan Eugen Man - profesionistul prin excelenţă, la 75 de ani de viaţă

Distribuie pe:

Aniversarea unei ilustre personalităţi din viaţa culturii române ne aduce un sincer sentiment de emoţie dar şi o bucurie deplină. Domnul Ioan Eugen Man este o personalitate marcantă în cadrul culturii româneşti, în special a celei mureşene. Domnia sa, prin tot ceea ce a făcut şi prin opera sa, este un reper pentru toţii cercetătorii mai tineri, şi nu numai, este un model demn de urmat pentru aceştia. Ioan Eugen Man împlineşte vârsta de 75 de ani de viaţă, vârstă frumoasă de maturitate şi înţelepciune, împodobită cu atâtea realizări, de la înălţimea cărora poate privi cu deplină bucurie spre anii cei mulţi în care a trudit cu maximă osârdie în ogorul culturii române.

Ioan Eugen Man s-a născut la 2 octombrie 1940, în comuna Hodac, judeţul Mureş, profesia domniei sale fiind cea de tehnician arhitect la Compartimentul arhitect şef, fosta Direcţie de urbanism şi arhitectură. De la 1 noiembrie 2000 este pensionar, însă este la fel de activ pe tărâmul muncii. Locuieşte în municipiul Târgu-Mureş.

Referitor la studiile gimnaziale, liceale, universitare ale domniei sale putem spune în primul rând că şcoala elementară a făcut-o la Şcoala nr. 2 din str. Gh. Doja, între anii 1953-1955. A urmat cursurile Liceului „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş, în perioada 1955-1959. A făcut apoi Şcoala tehnică de arhitectură şi sistematizare din Târgu-Mureş, între anii 1959-1962.

Despre activitatea profesională a lui Ioan Eugen Man, putem spune că între anii 1962-2000 a activat la Primăria municipiului Târgu-Mureş, la Serviciul de sistematizare şi arhitectură, devenit Direcţia de Urbanism şi Arhitectură, apoi Compartimentul arhitect şef.

Între anii 1986-1990 a îndeplinit funcţia de Şef serviciu sistematizare şi arhitectură, iar între anii 1990-2000 funcţia de Şef birou la Biroul de urbanism şi gestiune date urbane, până la pensionare. De la pensionare, în anul 2000, până în anul 2010 a activat cu jumătate de normă, la vechiul loc de muncă.

Referitor la activitatea ştiinţifică, putem spune că domnia sa a participat la mai multe simpozioane, respectiv la Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Mureş (7), Muzeul Judeţean Mureş, secţiile istorie şi etnografie (9 + 8), Topliţa, la zilele lui Miron Cristea (10), Deda (3), Sângeorgiu de Mureş (2), Reghin (8). În anul 2012, din partea Bibliotecii Judeţene Mureş, a primit Diploma de Onoare „Pro Libro Senator", iar, de curând, în 2015, a primit distincţia „Amicii urbis", din partea Primăriei Municipiului Târgu-Mureş, de asemenea, tot de curând, a primit „Diploma Omagială", din partea Arhivelor Naţionale Mureş şi a Asociaţiei arhiviştilor „D. Prodan" filiala Târgu-Mureş. Menţiuni despre personalitatea şi lucrările lui Ioan Eugen Man se regăsesc în numeroase lucrări ştiinţifice de istoriografie românească şi maghiară, precum şi în diferite organe de presă.

Se cuvine să amintim aici cărţile publicate de Ioan Eugen Man: Biserici de lemn din judeţul Mureş. Monumente de artă populară românească, Alba Iulia, Ed. Reîntregirea, 2005, 551 pagini; Târgu-Mureş, Istorie urbană, I. De la începuturi până în anul 1850. Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2006, 304 pagini; Târgu-Mureş, Istorie urbană. II. Din anul 1850 până la Primul Război Mondial, Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2009, 613 pagini; Târgu-Mureş, Istorie urbană. III. Perioada interbelică. Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2010, 484 pagini; Târgu-Mureş, Istorie urbană. IV. Anii 1945-1990, Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2011, 398 pagini; Biserici de lemn ale românilor din ţinuturile mureşene, Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2012, 344 pagini; Cristeşti-Mureş, File de monografie. Coautor cu Petrovan Teofil, Sânpălean Ioan, Naznan Anna. Primăria Cristeşti, 2013; Biserici tradiţional româneşti din Târgu-Mureş realizate după anul 1989, Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2014, 247 pagini; Monumente de arhitectură civilă din municipiul Târgu-Mureş, Târgu-Mureş, Ed. Nico, 2015, 355 pagini; Monumente de arhitectură religioasă românească din Târgu-Mureş. Târgu-Mureş, Editura Vatra Veche, 262 p.; Istoria oraşului Târgu-Mureş. Vol. I, Din cele mai vechi timpuri şi până la revoluţia din anul 1848. Târgu-Mureş, 1978, Mss, Arhivele Naţionale Direcţia jud. Mureş, fond manuscrise (414 foi dactilografiate). În perioada anilor 2003-2005, în paginile cotidianului „Cuvântul liber" a publicat 40 articole privind bisericile de lemn din judeţul Mureş, monumente istorice şi de artă.

Referitor la Studii Istorice, putem spune că Ioan Eugen Man a întocmit aproape 60 studii istorice, în vederea realizării de lucrări de reparaţii la unele clădiri din Târgu-Mureş, Reghin şi Sighişoara. De asemenea, a întocmit proiecte pentru restaurarea unor biserici de lemn: a întocmit documentaţiile de arhitectură pentru efectuarea de reparaţii la bisericile de lemn din: Sântandrei (Miercurea Nirajului), Troiţa, Culpiu, Mura Mică, Iclănzel şi de piatră de la Fărăgău.

Ioan Eugen Man a publicat foarte multe studii ştiinţifice în reviste de specialitate precum: Marisia, Arhitext Design, Anuarul Arhivelor Mureşene, Reghinul Cultural, Vatra, Târgu-Mureş oraş al artelor, Valori ale patrimoniului bisericesc-mărturie de credinţă şi artă, Sangidava, Caiete Sângeorzene, Anuarul Muzeului Etnografic Reghin, Apărarea Mureşeană, de asemenea, a mai publicat studii ştiinţifice şi în diferite ale volume prestigioase de specialitate. Încă alte multe cuvinte frumoase s-ar putea spune, personalitatea şi opera domnului Ioan Eugen Man sunt foarte complexe.

Acum, la ceas de sărbătoare, cu prilejul aniversării a 75 de ani de viaţă, îi aducem domnului Ioan Eugen Man, omagiul nostru de cinstire şi preţuire, adresându-i, din adâncul inimii noastre, sincere felicitări pentru întreaga activitate a domniei sale, asigurându-l de sentimentele noastre de înaltă preţuire, de dragoste fierbinte şi de recunoştinţă neţărmurită pentru dăruirea, elanul şi priceperea cu care a slujit, cum numai domnia sa a ştiut, atât poporul român cel dreptcredincios cât şi Biserica străbună. Personal, mă simt plăcut îndatorat să-l asigur de sentimentele mele de dragoste şi recunoştinţă pentru buna colaborare de-a lungul timpului, pentru prietenia sinceră şi statornică care s-a înfiripat între noi. Pentru toate acestea, odată cu felicitările mele, urez distinsului şi harnicului cercetător Ioan Eugen Man, ca bunul Dumnezeu să reverse asupra sa toate darurile Sale cele bogate, să-i binecuvânteze din belşug strădaniile de viitor şi să-i înmulţească anii până la adânci bătrâneţi, cu sănătate şi cu aceeaşi vigoare sufletească şi trupească de care s-a bucurat întotdeauna, ca să fie şi de acum înainte tot atât de folositor Patriei şi Bisericii noastre strămoşeşti, ca astfel să poată adăuga noi lauri la cununa atât de bogată în vrednicii care-i încununează activitatea de până acum.

La mulţi ani fericiţi şi binecuvântaţi!

Lasă un comentariu