Bursierii de la Medicină, vor fi obligați să lucreze în țară?

Distribuie pe:

Prezent la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că, pentru a opri exodul medicilor, studenții de la Medicină care primesc burse de studiu ar trebui să semneze un contract, prin care se obligă să nu plece în străinătate pe perioada studiilor de licență și de rezidențiat.

„Lucrăm cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studenții care primesc burse de studiu. Trebuie să vedem în ce măsură este posibil, pentru că dorințele sunt unele, posibilitățile sunt altele. Însă, trebuie ca o astfel de măsură să nu încalce directiva europeană privind dreptul la libera circulație. Acest lucru ar putea fi introdus prin modificarea unor acte normative deja existente, asupra cărora se poate interveni prin hotărâri de guvern", a precizat ministrul Sănătății.

La rândul său, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila", Ionel Sinescu, a afirmat că susține un astfel de demers, întrucât nu este benefic nici pentru statul român și nici pentru societate faptul că studenții pleacă în străinătate: „Dacă profesezi 11 ani în România, atât cât durează studiile de licență și rezidențiatul, cred că este un motiv în plus să nu mai vrei să pleci după. Analizăm această posibilitate, astfel încât să nu lezăm pe nimeni".

Lasă un comentariu