Fructele - izvor de sănătate

Distribuie pe:

Daţi copiilor voştri fructe care s-au format sub aceleaşi influenţe agroecologice şi cosmice ca şi ei pentru a avea tineri sănătoşi şi valoroşi.

Calea sigură spre sănătate este consumul zilnic de fructe proaspete.

Pentru a vă stimula să consumaţi cât mai multe fructe, vă prezentăm o sinteză dintr-un bogat material bibliografic, observaţiile proprii şi colaborarea în domeniul medical cu dr. în medicină Mihaela Pop.

PERELE - au calităţi gustative şi nutritive mult appreciate de consumatori. Pot fi utilizate în prevenirea şi ameliorarea unor boli ca: reumatismul, guta, artritismul, astenia, surmenajul, sarcina, anemia, tuberculoza şi pot fi consumate de diabetici. Îmbunătăţesc tensiunea arterială (scade tensiunea).

PRUNELE - proaspete, uscate sau sub formă de magiun, sunt considerate purgative, datorită efectului laxativ. Mai pot fi utilizate în caz de astenie, anemie, surmenaj, gută, reumatism, arterioscleroză, intoxicaţie alimentară, tulburări hepatice şi ale căilor biliare. Contra constipaţiei se va consuma dimineaţa, pe stomacul gol, prune cu pâine de secară. Frunzele sunt diuretice, laxative, febrifuge, vermifuge.

GUTUILE - sunt utilizate mai mult sub formă de peltea (dulceaţă) sau compot pentru persoanele delicate, convalescenţi, copii, bătrâni. Au efecte bune în caz de vomă, tuberculoză, salivaţie abundentă, guturai, insuficienţă hepatică. Se pot folosi sub forma unei creme obţinută din fierberea seminţelor şi pulpei în caz de fisuri anale, crăpături ale sânului, iritaţii ale pielii, degerături, arsuri, iritaţii diverse. Cojile de gutui sunt indicate pentru obţinerea loţiunilor cosmetice, contra ridurilor.

NUCILE sunt considerate fructe de lux. Spre deosebire de celelalte fructe, nucile constituie un aliment complet şi concentrat, datorită conţinutului de 52-77% substanţe grase, 12-25% substanţe proteice, 5-24% hidraţi de carbon, 1-2,5 săruri minerale şi vitamine. Sunt considerate fructele cele mai bogate în cupru şi zinc. Datorită acestor componente, nucile sunt plăcute la gust şi au multe virtuţi terapeutice. Miezul nucilor poate fi folosit de diabetici, hepatici, vegetarieni sau în caz de tuberculoză, scrofuloză, sifilis, diaree, paraziţi intestinali, litiază urinară, metiite, scăparea involuntară şi inconştientă a urinei, la copii rahitici şi în anemii. Pericarpul (coaja tare şi pereţii despărţitori dintre sâmburi) conţine un principiu activ foarte bun în angina pectorală. Ceaiul sau decoctul obţinut se poate folosi în caz de dureri cardiace, senzaţie de apăsare, stări febrile.

Din coaja verde de la nucile puse la macerat se obţine o cremă antiinflamatoare cu acţiune locală antiseptică, bună pentru distrugerea microbilor. Frunzele de nuc se recoltează în aprilie-mai, se usucă la umbră, se obţine o pulbere şi se foloseşte, o linguriţă pulbere la o cană de ceai, bun ca dezinfectant renal, antidiareic, antiseptic, în tratamentul diabetului, în enterite acute. Folosind 2 linguriţe/cană, este bun la tratamente externe, ca antiseptic în ulceraţii sau comprese în eczeme sau furunculoză. Frunzele de nuc uscate, 15g, ţinute 7 zile într-un borcan cu ulei de floarea soarelui, se strecoară şi se amestecă cu 15g ceară de albine în baie de apă timp de 3 ore. Crema obţinută are un foarte bun efect cicatrizant. Fructele verzi (înainte de întărirea cojii) se folosesc pentru a prepara dulceaţă. Ele conţin de 4 ori mai multă vitamina C decât fructele de măceş şi de 40 de ori mai mult decât sucul de lămâie.

ALUNELE - fac parte din cele mai sănătoase daruri ale naturii. Sunt foarte nutritive, digerabile, dizolvă unii calculi şi au efect vermifug. Se recomandă tinerilor în creştere, femeilor gravide, bătrânilor şi sportivilor. Au efect favorabil în caz de tuberculoză, litiază biliară, colici nefritice, tenie. Pot fi utilizate de vegetarieni şi diabetici. Alunele reprezintă una din materiile prime pentru industria alimentară şi a produselor cosmetice. Multe medicamente sintetice sunt obţinute din fructele menţionate anterior, fiind cumpărate din farmacii şi consumate sub formă de tablete, drajeuri etc., de către persoanele cu diferite afecţiuni.

Ar fi mult mai bine din toate punctele de vedere, dacă am acorda mai multă importanţă consumului de fructe proaspete, pe care le găsim cu uşurinţă în grădina noastră sau le putem cultiva pe suprafeţe mai mici sau mai mari.

Aşa cum menţionam la început, aceste fructe au înglobate în ele lumina soarelui şi toate energiile existente în sol şi cosmos.

Trebuie să vedem cât de aproape este izvorul tămăduirii noastre şi să-l folosim cu încredere, pentru a avea mai multă energie, sănătate şi optimism.

Cultivaţi şi folosiţi fructele pentru frumuseţea DUMNEAVOASTRĂ trupească şi sufletească!

 

Lasă un comentariu