SESIUNE DE INFORMARE PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA AFLAȚI ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Ambasada Franței, cu sprijinul local din partea Asociației SURYAM și MuresHub, au organizat sâmbătă, 22 octombrie 2022, la Biblioteca Județeană Mureș, o sesiune de informare destinată cetățenilor ucraineni din județul Mureș cu tema “Detecția cazurilor potențiale de violență sexuală și de trafic de persoane”.

Această sesiune a fost susținută de Halyna Karachunova, ea însăși fiind refugiată din Ucraina și actual voluntar în cadrul MuresHub. La eveniment au participat peste 40 de refugiați ucraineni, interesați în primul rând de modul în care se pot proteja în fața acestor pericole. “Acum este mai greu ca niciodată să fii responsabil pentru tine și familia ta, în toate sensurile, dar transferând responsabilitatea pentru tine însuți asupra altcuiva, riști să încetezi să mai fii o persoană și să devii un obiect care va fi vândut, folosit și aruncat. Amintiți-vă că nu sunteți acasă la voi, dar acest lucru nu vă face inferiori, aveți drepturi și trebuie să vi le apărați. Și numai după ce ați construit relații de încredere, de prietenie și respect cu oamenii din jur, veți fi în siguranță!”, a declarat Halyna Karachunova.

Ucraina și România sunt pe primele locuri în ceea ce privește numărul victimelor traficului de persoane, un tip de infracțiune foarte sensibil și greu de raportat autorităților. Războiul din țara vecină i-a pus pe cetățenii ucraineni în situații limită, forțându-i să aibă încredere în străini. Buna reputație a voluntarilor români și implicarea exemplară a societății civile a fost folosită de traficanți pentru a realiza aceste infracțiuni.

Din datele prezentate în timpul evenimentului, aproximativ 80.000 de ucraineni au fost înregistrați în România, dar din aceștia doar 67.000 au solicitat protecția temporară și nu putem să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu cei 13.000 de refugiați ucraineni care au încă statut de turist în România. În acest moment, este foarte greu să fie organizate cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni și astfel bariera lingvistică îi face mult mai vulnerabili, fiindu-le teamă să se adreseze autorităților.

“MuresHub a găsit o soluție temporară, respectiv construirea de comunități a refugiaților, care să se cunoască și să țină legătura în permanentă între ei, dar și cu autoritățile române prin reprezentanți desemnați. Proiectul MuresHub a reușit în ultimele luni să formeze o astfel de comunitate la nivelul județului Mureș, mai ales datorită activităților de socializare și incluziune socială, precum taberele de la Lăpușna, biblioteca cu cărți ucrainene și workshop-urile tematice. Mai mult, MuresHub în colaborare cu Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina din Iași organizează în prezent cursuri online de limba română, până în acest moment fiind înscrise 76 de persoane refugiate”, a declarat Marius Dumitrescu, președintele Asociației SURYAM.

În cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea unui proiect editorial, este vorba de un dicționar român-ucrainean, ucrainean-român cu cuvinte și expresii uzuale, scris de Ludmila Moroșanu-Demianova, refugiat din Ucraina, și care s-a născut din nevoie de comunicare și integrare a refugiaților din Ucraina.

Farmacia Socială, alături de Asociația SURYAM și Crucea Roșie Mureș au fondat MuresHub în iunie 2022, un proiect destinat tuturor persoanelor vulnerabile de la nivelul județului Mureș și care își propune colaborarea strânsă dintre organizațiile direct implicate în domeniul social. Toți cei care doresc să se implice prin voluntariat sau cu susținere financiară sunt rugați să ne contacteze prin e-mail, la adresa marius@suryam.ro.

Lasă un comentariu