Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„George Emil Palade a fost invitat la Academia Pontificală din Roma, unde Papa Ioan Paul al II-lea i-a înmânat un colan. Şi când i-a pus colanul la gât, el i-a spus Papei: „Preasfinţite părinte, dar eu sunt creştin ortodox, să ştiţi!". „N-are importanţă, dragă, la câte ai făcut pentru umanitate, depăşeşti orice graniţă a confesiunii".

George Emil Palade (1912 - 2008), a fost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat al PREMIULUI NOBEL în anul 1974, pentru fiziologie şi medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite Medalia Naţională pentru ştiinţă în biologie pentru „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esenţiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii". În anul 1930 s-a înmatriculat ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti. În 1940 a absolvit-o, obţinând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942-1945, a servit în Corpul Medical al Armatei Române. În 1946 pleacă în Statele Unite ale Americii, unde este angajat pe post de cercetător la Universitatea Rokhefeller din New York. În anul 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României". A fost ales membru de onoare al Academiei Române. Membru de onoare al Academiei româno-americane de arte şi ştiinţe din California. A murit la vârsta de 96 de ani în Statele Unite.

***

„Un popor şi un individ atâta preţuiesc: cât au înţeles din Evanghelie".

***

M-am aşezat în genunchi şi m-am rugat: „Doamne, luăm asupra noastră toate păcatele neamului acestuia. Primeşte-ne suferinţa de acum. Fă ca din această suferinţă să rodească o zi mai bună pentru el". (Fragmente din „Creştinismul românesc).

Simion Mehedinţi (1868-1962), a fost academician, geograf şi geopolitician român. Spirit filosofic, format la şcoala lui Titu Maiorescu, a desfăşurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor şi cu deosebire al tineretului prin scrierile şi numeroasele sale conferinţe ţinute în faţa studenţimii române din centrele universitare ale ţării. A studiat la Bucureşti, Franţa şi Germania. A fost profesor la Universitatea din Bucureşti, la prima catedră de geografie din România. Director al revistei Convorbiri Literare, iar în anul 1915 a fost membru titular al Academiei Române.

Autor de citate:

„Nu-i nici un imperativ mai categoric decât al iubirii".

„Puterea caracterului stă în dragoste".

„Numai iubirea pentru alţii ne poate învăţa să ne iubim pe noi înşine".

„Cine a înălţat munca până la iubire, acela a coborât raiul pe pământ".

„1001 CUGETĂRI"

Foto: George Emil Palade

Lasă un comentariu