INIMILE FEMEILOR ŞI ALE BĂRBAŢILOR ÎMBĂTRÂNESC DIFERIT

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins, citaţi de descopera.ro, susţin că inimile bărbaţilor şi ale femeilor îmbătrânesc diferit.

„Studiul nostru a constat în analiza RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică) a inimilor îmbătrânite ale circa 3.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 54 de ani şi 94 de ani, care nu sufereau de nici o maladie cardiacă. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani, după care am făcut un nou RMN pentru a obţine imagini ale inimii în format 3D.

La ambele sexe, ventriculul stâng, care este umplut cu sânge oxigenat înainte de a-l împinge spre corp, scade cu vârsta. Prin urmare, există mai puţin sânge oxigenat în inimă spre a fi returnat înspre corp. La bărbaţi, muşchii din jurul cavităţii cardiace cresc şi se adâncesc odată cu vârsta, în timp ce la femei au tendinţa să se reducă.

Îngroşarea muşchiului şi reducerea volumului ventriculului stâng cresc riscul de insuficienţă cardiacă, boală care se dezvoltă diferit la bărbaţi şi la femei. Pentru a reduce acest risc, cardiologii prescriu medicamente care tind să reducă grosimea muşchiului inimii şi să sporească capacitatea sa, însă cercetarea noastră sugerează că defectele de funcţionare a inimii nu au aceleaşi origini la ambele sexe şi nu pot beneficia de acelaşi tratament. Studiul a arătat că, în zece ani, greutatea ventriculului stâng a crescut cu o medie de opt grame la bărbaţi, iar la femei a scăzut cu 1,6 grame, iar capacitatea de umplere a ventriculului, camera principală a inimii, a scăzut la ambele sexe, însă mai rapid în cazul femeilor.

Aceste diferenţe de dimensiune, volum şi capacitate de pompare a inimii se dezvoltă independent de alţi factori de risc, cunoscuţi pentru faptul că afectează mărimea muşchiului inimii şi performanţele sale, cum sunt excesul de greutate, tensiunea arterială, colesterolul, lipsa de exerciţii fizice sau fumatul", explică oamenii de ştiinţă.

Lasă un comentariu