DURERILE CRONICE DE GENUNCHI NU SE TRATEAZĂ PRIN OPERAȚIE

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, citați de descopera.ro, susțin că intervențiile chirurgicale nu tratează durerile cronice de genunchi, blocarea lor și trosniturile resimțite la acest nivel, ori un menisc rupt sau alte probleme asociate cu artrita genunchiului.

„În fiecare an, peste două milioane de persoane cu probleme degenerative la genunchi suferă intervenții de chirurgie artroscopică, în timpul cărora medicul chirurg inserează în această zonă a corpului o cameră minusculă și utilizează instrumente de dimensiuni reduse pentru a încerca să remedieze ceea nu funcționează corespunzător.

Chiar dacă majoritatea pacienților resimt o îmbunătățire după artroscopie, în multe cazuri acest lucru este probabil atribuit în mod eronat operației mai degrabă decât cursului natural al afecțiunii, unui efect placebo sau altor intervenții, precum analgezicele și exercițiile fizice.

În plus, procedura este costisitoare și există riscul de a resimți efecte adverse grave, precum cheaguri de sânge sau infecții.

În cercetarea noastră, am analizat date din 13 studii controlate ce au implicat 1.668 de pacienți, comparând efectele chirurgiei artroscopice cu cele ale tratamentelor clasice, precum exercițiile fizice și analgezicele. De asemenea, au fost analizate 12 studii mai puțin riguroase a aproape două milioane de pacienți care s-au confruntat cu complicații în urma procedurii medicale.

Dovezile au arătat că în urma artroscopiei îmbunătățirile în privința durerilor și funcționării genunchiului sunt mici sau foarte mici și se mențin maximum un an, de aceea procedura nu este recomandabilă. Este mai important să se evite durerile postoperatorii, umflăturile și restricțiile privind activitatea fizică, ca și riscul de efecte adverse.

Cei care se confruntă cu dureri de genunchi ar trebui să își îndrepte eforturile către lucrurile despre care știu că funcționează, cum ar fi pierderea din greutate și fizioterapia.

Injecțiile cu cortizon, fizioterapia și medicamentele antiinflamatoare funcționează la fel de bine sau chiar mai bine decât operația în cazul majorității rupturilor de menisc degenerative", recomandă specialiștii.

Lasă un comentariu