FERTILIZAREA IN VITRO, RISC CRESCUT DE CANCER OVARIAN?

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la University College din Londra, citați de descopera.ro, afirmă că, după fertilizare in vitro, femeile prezintă un risc cu 30% mai mare de a suferi un cancer ovarian.

„Pentru a verifica legătura dintre fertilizarea in vitro și cancerul ovarian, am analizat registrele pe 20 de ani ale autorității pentru fertilitate și embriologie și am studiat dosarele medicale ale tuturor femeilor care au făcut fertilizare in vitro în Marea Britanie, între 1991 și 2010. În total, peste 250.000 de femei.

Comparativ cu celelalte femei din Marea Britanie cu aceeași vârstă și în aceeași perioadă, am descoperit că rata cancerului de sân și de uter erau asemănătoare. În schimb, riscul de cancer ovarian era mai mare cu aproape 30% în cazul celor care au făcut fertilizare in vitro.

Cu toate acestea, rezultatul nu trebuie să provoace panică, întrucât riscul rămâne scăzut. Doar 15 femei din 10.000 cu fertilizare in vitro au dezvoltat cancer ovarian pe parcursul studiului, comparativ cu 11 femei din 10.000 în rândul populației generale. Pe de altă parte, deocamdată, nu se cunoaște dacă fertilizarea in vitro mărește riscul de cancer ovarian sau dacă acest risc crește din cauza problemelor de infertilitate pe care femeile respective le au deja. Unii experți consideră că fertilizarea in vitro poate declanșa apariția cancerului ovarian doar la femeile predispuse genetic la această boală.

Ceea ce recomandăm este crearea unui program de depistare a cancerului ovarian pentru femeile suferind de infertilitate sau care au trecut printr-o procedură de fertilizare in vitro", explică oamenii de știință. 

Lasă un comentariu