Inima

Distribuie pe:

Printr-un gest reparatoriu, caseta cu inima Reginei Maria, acoperită cu Tricolorul României și cu steagul britanic, și-a găsit, în sfârșit, liniștea și locul, depusă pe acel soclu din Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia, acolo unde, în urmă cu 77 de ani, la 18 iulie 1938, a bătut pentru ultima oară.

Prin testamentul din anul 1933, Regina Maria lăsa ca, atunci când Părintele Îndurărilor o va chema la El, trupul să-i fie înhumat alături de cel al soțului ei, regele Ferdinand, la mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima să-i fie scoasăși depusă în capela Stella Maris de la Balcic, locul atât de îndrăgit de suverană, pe timpul în care mai era încă pământ românesc. Îmbălsămată, inima a fost depusă într-o casetă de argint, primită cadou de nuntă de la doamnele române, și, conform dorinței testamentare, a fost depusă la Balcic. În anul 1940, cel mai tragic din istoria noastră, România pierdea Cadrilaterul, dat atunci, când țara era sfâșiată, și în vest, și în est, și în sud, Bulgariei. Caseta cu inima Reginei Maria a fost recuperatăși adusă la Bran, de principesa Ileana, depusă (sursa „Adevărul") într-o firidă săpată în stâncă, apoi într-o capelă făcută după modelul celei de la Balcic. Dar nici aici inima Reginei Maria, iubitoare de omși de neam românesc, liniște nu și-a aflat. În anul 1968 regimul comunist, fără Dumnezeu, fără respectul cuvenit unei personalități regale cu mari merite în istoria României, desacralizează capela și scoate caseta cu inima de la locul ei, fiind depusă într-o casă de bani. În anul 1971 este dusă la Muzeul Național de Istorie, dar nu-i expusă vederii, ci-i depusă într-un depozit, într-o cutie vidată de plexiglas, aparținând Tezaurului Național. Aceasta-i istoria frământatăa inimii Reginei Maria!

Dusă la Sinaia, la Pelișor, într-o casetă de lemn aurit, special creată, purtată de militarii Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul", alături de caseta de argint de la Balcic, depusă, pentru a rămâne definitiv acolo, momentul a fost urmat de o ceremonie religioasă, de reculegere, prezenți fiind reprezentanți ai Casei Regale, prin principesa Margareta, ai Bisericii, Ambasadei Marii Britanii, la ceremonie participând și Dorin Chirtracă, primarul Chișinăului.

Să dea Domnul ca, într-adevăr, acolo să rămână, definitiv, inima Reginei Maria, în Camera de Aur a Pelișorului din Sinaia și în memoria românilor.

Veșnică recunoștință românească!

Lasă un comentariu