Vorbim de „lupta împotriva corupţiei", dar… „Şi cei care condamnă hoţii, au proprii lor hoţi!"

Distribuie pe:

O declaraţie recentă a Asociaţiei pentru Monitorizarea Justiţiei relevă că, în mod paradoxal, şi cei care condamnă hoţii, au proprii lor hoţi. Asociaţia citată susţine că „a declarat întotdeauna ineficienţa şi corupţia sistemului de justiţie din România".

„Am arătat - se sublinia într-un comunicat - că însănătoşirea societăţii civile şi a Statului de drept nu poate să aibă loc în lipsa unei Justiţii curate şi independente. Recentele arestări din rândul magistraţilor, prezentate atât în plan intern cât şi extern ca fiind o victorie a DNA şi un semn de curăţare a sistemului din interior, din păcate, prezintă toate caracteristicile unei lupte pe Justiţie date între instituţiile Statului, grupurile de interese care le susţin şi servicii", se arată în comunicatul citat.

Fapt este că, doar pentru cine nu este familiarizat cu aparatul justiţiei, informaţiile făcute publice în cadrul arestărilor din ultima perioadă au putut prezenta o dezvăluire cu iz de noutate, poate puţin şocantă. Printre altele, AMJ ne aminteşte nouă, muritorilor de rând, că judecătorii Mircea Moldovan, Elena Roventa, Ion Stanciu şi Sorin Ciprian Viziru, de la secţia a VII-a civilă a Tribunalului Bucureşti, au fost arestaţi pentru luare de mită, într-un dosar în care DNA efectuează cercetări faţă de mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări, acuzat de dare de mită.

Concluzia AMJ? Logică: „Pentru ca să faci atâtea nelegalităţi şi abuzuri trebuie ca cineva să închidă ochii şi să te protejeze. Aşa se explică siguranţa magistraţilor, aşa se explică de ce arestările recente i-au luat prin surprindere, aşa se explică de ce caracatiţa - cu referire la actele de corupţie judiciară la nivelul Secţiei a VII-a civile a Tribunalului Bucureşti n.n. - era şi este atât de extinsă. Acest sistem clientelar şi corupt exista dintotdeauna. Şi era cunoscut de toată lumea", se arată în comunicatul AMJ.

Trist este însă şi faptul că acest flagel - numit corupţie - a cuprins - şi nu de azi, de ieri - şi clasa politică. Pofta patologică de putere şi de bani, dispreţul faţă de oameni, egoismul feroce, megalomania, corupţia, mafiotismul, demagogia, lipsa de scrupule - întâlnite pe vremea PCR - au primit doar funcţii, titulaturi şi haine noi. Problemele României de azi nu sunt generate doar de 1.000 de oameni politici şi funcţionari de stat. Luaţi-l pe oricare dintre ei şi înmulţiţi-l pe fiecare cu câteva sute de oameni - subalterni, rude, prieteni, membri de partid. Ce-i drept, şi din rândul acestei clase, câţiva au ajuns după gratii.

Însă, mai e mult până… departe!

Lasă un comentariu