Întâlnirea Anuală a Tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Distribuie pe:

Prin purtarea de grijă și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, sâmbătă, 5 decembrie a.c., a avut loc în municipiul Târgu Mureș Întâlnirea Anuală a Tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Aflată la cea de-a cincea ediție, această solemnă manifestare încununează acțiunile și proiectele Centrului Eparhial de-a lungul unui an, în activitatea desfășurată cu tinerii, prin Departamentul de Misiune și Tineret al Arhiepiscopiei. Biserica oferă tinerilor locul în care Îl pot întâlni personal pe Dumnezeu, însă, de asemenea, oferă și locul în care pot ajunge la Dumnezeu prin aproapele lor. Adunați în comuniune în Trupul tainic al lui Hristos, tinerii din Eparhia Alba Iuliei au posibilitatea de a înainta într-o horă simfonică spre înălțimile înfinitului. Serile de rugăciune și convorbiri duhovnicești din parohii, întâlnirile municipale de tineret organizate în cele 10 protopopiate din județele Alba și Mureș, taberele de vară pentru tineri și Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopie oferă prilejuri ca tinerii să se poată cunoaște mai bine, să socializeze față către față, să își răspundă împreună problemelor tinereții și să depășească momentele de cumpănă care apar în viețile lor.

Evenimentul a fost deschis de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu prin oficierea slujbei de Te Deum în Catedrala Mare din Târgu-Mureș, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra tinerilor din Arhiepiscopie și rugând-L să-i păzească de toate ispitele tinereții, dăruindu-le înțelepciune și har dumnezeiesc. La sfârșitul slujbei, Arhipăstorul nostru a rostit un cuvânt părintesc și convingător adresat tinerilor, prin care i-a stimulat la trezvie duhovnicească prin ridicarea permanentă din robia patimilor și predarea vieții lor lui Hristos Domnul. Această epectază a zborului către Dumnezeu a fost întărită prin exemple de sfinți tineri care și-au asumat trăirea vieții în Hristos și și-au stâmpărat setea ontologică a sufletului de a se odihni în veșnicia Împăratului Hristos. Astfel, Sfântul Mucenic și Arhidiacon Ștefan a mărturisit până la sânge credința în Iisus Hristos cel Înviat, Sfântul Ioan Valahul a luptat până la suflarea cea mai de pe urmă pentru a-și păstra curăția trupului, iar Sfinții Martiri Brâncoveni Constantin, Ștefan, Radu și Matei au fost fermi în mărturisirea credinței strămoșești în fața presiunilor de tot felul, prin care au fost ademeniți să renunțe la Hristos. Adevărata libertate se dobândește după descătușarea sufletului de robia păcatului și asumarea unei vieți în Hristos și cu Hristos, condusă de Duhul Sfânt. În final, Întâistătătorul nostru i-a îndemnat pe tineri să fie bucuroși, entuziaști și curați, subliniind faptul că fericirea nu va fi adusă de o civilizație a tehnicii sau a hedonismului, ci numai de civilizația iubirii, așa cum afirma Sfântul Ioan Iacob Românul.

Într-o autentică tradiție românească, tinerii însoțiți de preoți și profesori au purces într-o emoționantă procesiune, purtând icoane, steaguri tricolore și costume tradiționale românești, prin centrul municipiului Târgu-Mureș, glăsuind în cor colinde și cântări duhovnicești. În continuare, în sala de evenimente a Hotelului President a avut loc conferința Ce vor tinerii de la viață și ce vrea lumea de la ei, susținută de către biofizicianul Virgiliu Gheorghe, un savant pionier al bioeticii în România. În discursul său, domnul Virgiliu Gheorghe a subliniat atenția pe care tinerii așteaptă să o primească de la cei din jurul lor, punctând nevoile fundamentale de a iubi, de a fi iubiți și de a fi utili. Experierea acestor nevoi, în comuniunea cu ceilalți, este deseori păgubită prin utilizarea frecventă a mijloacele media care devin bariere în comunicare și prin care nu mai putem iubi dezinteresat, nu mai putem fi iubiți cu adevărat și nu ne mai putem simți utili. Domnul Virgiliu Gheorghe a ilustrat, prin dovezi de ordin științific și medical, faptul că ecranul distruge capacitatea de empatie a acestora, împiedicându-i, astfel, să simtă nevoia, bucuria sau tristețea aproapelui. De asemenea, mijloacele media deschid facil o ,,cutie a Pandorei" plină de sexualitate, egoism și depresie, factori care îmbolnăvesc sufletul curat al tânărului creștin. Cei peste 1.000 de tineri prezenți la eveniment au manifestat o deschidere și un interes viu vizavi de aceste probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi și care le stau piedică în calea bucuriei și a frumuseții vieții în Hristos. La finalul întâlnirii, în cadrul unei agape creștinești, tinerii au avut prilejul de a dialoga între ei, de a purta convorbiri duhovnicești cu invitatul evenimentului și cu preoții eparhiei noastre.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu acordă o grijă deosebită tinerilor din Eparhia pe care o păstorește cu dragoste și devotament, sprijinindu-i în acțiunile duhovnicești, purtându-i necontenit în rugăciune și având încrederea că tinerii români vor urma exemplul înaintașilor lor și vor păstra cu sfințenie credința strămoșească ca pe un odor nestemat. 

Lasă un comentariu