SCHITUL ROMÂNESC „SF. DIMITRIE" - LACU - MUNTELE ATHOS

Distribuie pe:

În continuarea pelerinajului nostru prin Muntele Sfânt al Athosului, după frumoasa noapte petrecută în rugăciune la Schitul Românesc Prodromu, a doua zi am pornit în descoperirea celorlalte minunății duhovnicești ale acelor locuri.

Primul popas l-am făcut la frumoasa Mănăstire Iviron, unde am avut posibilitatea de a venera o mulțime de sfinte moaște, printre care amintesc pe cele ale Sf. Cosma și Damian, Sf. Grigorie de Nyssa sau a Sf. Mare Mc. Dimitrie. Tot aici, în paraclisul mănăstirii, am găsit Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Portărița", ajunsă la acest locaș printr-o minune dumnezeiască, venind pe mare. Acest paraclis, trebuie să amintesc că este pictat de domnul Țării Românești - Șerban Cantacuzino.

De aici am mers mai departe, ajungând la Mănăstirea Hilandar, unde ne-am îmbogățit sufletește prin închinarea la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Triherusa", icoană în care Maica Domnului este pictată cu trei mâini, ca mulțumire din partea Sf. Ioan Damaschin pentru minunea vindecării pricinuite de tăierea mâinii lui de către iconoclaști.

Am purces apoi mai departe prin frumusețile Muntelui Sfânt ajungând la frumoasa Biserică a Schitului Sf. Ilie Proorocul, unde ochii trupului ne-au fost luați de frumoasa catapeteasmă lucrată în aur curat (după mărturia părintelui ghid, din 2 tone de aur), iar sufletul ne-a fost mișcat de dragostea părintelui grec care ne-a întâmpinat, vorbindu-ne chiar foarte simpatic și bine în limba română.

Apropiindu-se după-amiaza zilei, pe o căldură răvășitoare ne-am apropiat și noi de mirificul și în același timp „sălbaticul" loc al văii care adăpostește o altă minunăție a Sf. Munte Athos - Schitul Românesc „Sf. Dimitrie" - Lacu, unde am fost cazați 2 nopți la casa de pelerini în imediata apropiere a Bisericii mari, Biserică unde în noaptea de sâmbătă spre duminică am participat cu toții la Sf. Liturghie, având deosebita bucurie de a face parte din soborul preoților slujitori - mărturisesc că nu cu foarte puține emoții, datorită acriviei părintelui Ștefan.

A urmat apoi în după-amiaza zilei de duminică a lua masa la chilia părintelui Dosoftei, un om a lui Dumnezeu, deosebit. Seara după Vecernia slujită ne-am retras cu toții la câteva discuții duhovnicești deosebit de ziditoare, având în mijlocul nostru pe vrednicul părinte Maxim, un om duhovnicesc extraordinar, părinte care i-a și pregătit pentru Sf. Împărtășanie prin Taina Sfântă a Spovedaniei pe cei care au dorit; pe fratele Ioan Matache (tatăl cântăreței Delia Matache), un trăitor autentic al pustiei venit direct din năduful capitalei României.

Cel mai deosebit moment pentru mine dar cred că și pentru ceilalți din grupul nostru a fost Sf. Liturghie slujită luni dimineața (la ora 3) împreună cu părintele Maxim, la micuța capelă a chiliei părintelui Dosoftei, iar la strană toți ceilalți în frunte cu Daniel.

După acest moment am vizitat și celelalte chilii ale părinților athoniți români, locuri de o simplitate deosebită dar pline de o încărcătură duhovnicească extraordinară. Nu pot să nu amintesc fructele care ne-au îndulcit pofta, fructe din care ne-am înfruptat, unii, cu binecuvântarea Domnului Hristos: smochine prospete, struguri, piersici (mulțumesc aici celor doi Daniel și Andrei).

Acest minunat schit datează din sec. 10 și aparține canonic de Mănăstirea Sf. Pavel. Aici am găsit Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Lacoschitiotissa". Schitul are în total 12 chilii cu peste 50 de viețuitori, români cu toții.

Slavă Ție, Doamne, pentru toate și pentru pentru cele 2 zile minunate petrecute în Sf. Munte Athos. 

Lasă un comentariu