IUBIREA NU ESTE DOAR SENTIMENT, CI ȘI RAȚIUNE!

Distribuie pe:

Numărul tot mai mare de divorțuri înregistrat la cuplurile tinere i-au determinat pe psihologi să ne reamintească faptul că iubirea nu este doar sentiment, ci și rațiune.

Ei afirmă că mulți tineri își doresc un partener de viață doar de dragul ideii de a avea o relație, fără să știe măcar ce înseamnă asta. Pentru cei mai mulți, căsătoria reprezintă un scop în sine și ignoră faptul că acest act implică responsabilități majore. Pentru ca lucrurile să meargă e nevoie de mai mult, e nevoie de dragoste adevărată.

Să fii capabil să iubești și să te lași iubit ani la rând este un mod sănătos de a porni în viața de cuplu, important fiind să știi să reziști impulsurilor de moment, să știi să iei decizii care să nu afecteze în niciun fel relația pe care o ai sau să îți rănească partenerul. Iubirea nu e ușor de întreținut, sunt necesare sacrificii și multă muncă.

Iată câteva sfaturi pentru construirea unei relații solide, pe care psihologii ne îndeamnă să le privim „la rece", cu luciditate.

Ca să găsești persoana potrivită, trebuie să fii tu persoana potrivită! 

Înainte de a intra într-o nouă relație, pune-ți ordine în viață. Încheie toate legăturile neterminate. Devino conștient despre ceea ce a mers prost în relațiile anterioare. Fă un inventar al relaților și un inventar al vieții tale. Dacă ești implicat într-o relație pe care îți dorești să o salvezi, trebuie ca amândoi să vă dați seama unde ați greșit. Dacă unul dintre parteneri se schimbă, celalalt este forțat să se schimbe și el sau să renunțe.

Ca să găsești dragostea adevărată, trebuie să îți dezvolți limitele! 

Stabilește-ți limite peste care să nu treci. Ce nu ai suporta: beția, instabilitatea financiară, lipsa unui loc de muncă, infidelitatea? Ce anume ar pune în cumpănă relația? Trebuie să fii capabil să spui: „Dacă acest lucru se întâmplă, atunci plec fără să mă uit în urmă!"

Există situații care merită o a doua șansă, dar nu mai mult de atât. Deja, a treia sau chiar a patra șansă e prea mult, iar lucrurile tind să degenereze în defavoarea ta.

Iubirea adevărată comunică într-un mod sănătos!

 Dragostea adevărată nu este egoistă. Atunci când iubești, știi să împarți vina. Nu să iei totul asupra ta, dar nici să pui chiar și cele mai mărunte eșecuri în cârca partenerului. Învață să începi discuțiile cu „mă simt", „eu cred" sau „după părerea mea". Nu lăsa pe nimeni să îți impună ce să gândești sau ce să simți. Nu te apăra împotriva a ceea ce nu ai făcut. Relațiile sănătoase se bazează pe o comunicare sinceră și cinstita.

Dragostea reală presupune obiective și aspirații, atât individuale, cât și comune!

 Trebuie să aveți planuri și vise comune și să vă puneți de acord cu privire la viitor. Trebuie să vă ajutați reciproc pentru a vă împlini speranțele și visele, atât ca indivizi, cât și ca un cuplu. Ține cont de ce ți-ai dorit dintotdeauna să faci și fă-o. La fel, află ce vrea partenerul în viață și sprijină-l să obțină acel lucru.

Trăiește cu un scop!

Petrece timp singur, măcar câteva minute pe zi în introspecție, în care să te gândești la viața ta și la felul în care este structurată. Gândește-te la ceea ce trebuie să faci pentru a deveni mai bună. Gândește-te la comportamentele tale impulsive. Învață ce este controlul și autodisciplina. În felul acesta, nu vei mai trăi niciodată la întâmplare. Gândește-te la ceea ce faci și vei acționa cu mai multă băgare de seamă.

Înțelege că dragostea adevărată nu doare!

 Există neînțelegeri, certuri și dezamăgiri în orice relație, dar în relațiile sănătoase acestea nu devin o regulă. Dragostea adevărată este coerentă. Nu e întotdeauna ușor să menții în parametri normali o relație, dar atunci când ambii parteneri „lucrează" la asta, lucrurile vor merge bine de la sine. Dragostea, iubirea adevărată înseamnă sprijin reciproc într-o lume dificilă și nu ceva care îți face viața mai grea.

Dragostea adevărată nu îți cere să sacrifici ceea ce îți place!

 Un partener adevărat nu îți cere să îți sacrifici interesele, hobby-urile, prietenii, familia de dragul relației. Cine face asta înseamnă că nu e potrivit pentru tine. Nici tu nu trebuie să faci vreun sacrificiu din proprie inițiativă, pentru că, deși vrei să demonstrezi dragoste și implicare totală, rezultatul va fi exact contrar. O persoană care e capabilă să își lase prietenii apropiați sau rudele pentru cineva își va lăsa la un moment dat și partenerul de viață tot la fel de ușor.  

 

Lasă un comentariu