Românii din străinătate vor putea obține cazierul judiciar în 10 zile!

Distribuie pe:

În ședința de marți, 19 ianuarie 2016, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care cetățenii români aflați în străinătate vor putea obține, în maximum 10 zile și parcurgând o procedură mai simplă, documente cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar.

Astfel, românii aflați în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC). „SIMISC face parte din amplul proces de informatizare și modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de Ministerul Afacerilor Externe, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea E-cons, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular.

Reglementările adoptate acum reprezintă primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate. Operaționalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri: adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea și completarea HG nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverință cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberată de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate) și încheierea unui protocol de cooperare între MAE și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții.

La nivelul MAE, procedura informatizată de obținere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaționalizarea SIMISC", precizează Biroul de presă al Guvernului. 

 

Lasă un comentariu