NOI REGULI PENTRU TAXIMETRIŞTI

Distribuie pe:

Ordonanţa Guvernului nr. 8/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicată în Monitorul oficial nr. 66, din 29 ianuarie 2016, şi intrată în vigoare luni, 1 februarie, prevede că, pentru a putea profesa, taximetriştii trebuie să aibă un cazier judiciar curat.

Ce presupune un cazier judiciar curat

Mai exact, din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist şi al managerului de transport în regim de taxi şi închiriere va trebui să rezulte că aceştia nu au fost condamnaţi pentru infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice; infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri; infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale; infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi infracţiuni contra patrimoniului.

În expunerea de motive, se arată că o astfel de prevedere vine în sensul asigurării siguranţei cetăţeanului şi a practicării profesiei în mod onorabil şi legal.

Condiţionări pentru obţinerea certificatului de atestare profesională

În ordonanţă se precizează că, de acum înainte, conducătorii auto care vor dori să urmeze cursurile de pregătire în vederea obţinerii certificatului de atestare profesională, necesar practicării activităţii de transport de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere, vor trebui să prezinte următoarele documente: cerere-tip; copie de pe permisul de conducere valabil; certificat de cazier judiciar în care să nu fie înscrise menţiuni; copie de pe carnetul de muncă (dacă există); copie de pe actul de identitate şi dovada că sunt apţi medical şi psihologic pentru transportul de persoane.

Autorizaţie, doar cu certificat de competenţă

O altă noutate se referă la documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei în regim de taxi, condiţionată de dobândirea unui certificat de competenţă profesională. Astfel, în termen de 90 de zile, ministrul Transporturilor va elabora şi va supune spre aprobare normele privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere.

Certificatul de competenţă profesională va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obţine vor trebui îndeplinite mai multe condiţii, printre care absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat şi participarea la curs şi promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului Transporturilor.

Condiţii de onorabilitate

Pentru eliberarea autorizaţiei de transport în regim de taxi sau autorizaţia de transport în regim de închiriere sunt necesare cererea transportatorului pentru eliberarea tipului de autorizaţie de transport; copie de pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, asociaţie familială autorizată sau persoană juridică, după caz; dovada îndeplinirii condiţiei de capacitate profesională şi dovada îndeplinirii condiţiei de onorabilitate.

Solicitanţii persoane juridice sau asociaţii familiale vor fi obligaţi să prezinte o copie de pe certificatul de competenţă profesională pentru managerul de transport în regim de taxi şi închiriere, eliberat conform normelor aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor.

Managerii, obligaţi să înveţe mai mult

Până acum, managerilor companiilor de taximetrie li se solicita, în vederea eliberării autorizaţiei de transport în regim de taxi, prezentarea unor certificate de competenţă profesională specifice transporturilor interne sau internaţionale cu autobuze şi autocare, însă iniţiatorii susţin că „Gama de cunoştinţe dobândite în urma cursului de pregătire profesională a managerilor de transport conform OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere corespunde parţial necesităţilor de cunoaştere ale managerului companiei de transport în regim de taxi. Există subiecte comune ambelor profesii (drept fiscal, dreptul muncii, gestiunea economică a companiei de transport etc.), însă aspectele specifice transporturilor în regim de taxi rămân fundamental diferite de cele privind transportul cu autobuze şi autocare".

Prin urmare, prin ordin al ministrului Transporturilor, vor fi reglementate noi norme de dobândire a unui certificat de competenţă profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Lasă un comentariu