O nouă imagine a Universităţii de Medicină şi Farmacie, sub conducerea rectorului prof. univ. dr. Leonard Azamfirei!

Distribuie pe:

Aşa cum am promis în articolul despre complexul SPA din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, cu adevărat… spectaculos, revin cu noutăţi periodice, despre cele mai importante construcţii noi, evenimente, activităţi şi investiţii ale prestigioasei Universităţi ce datează din 1945, înfiinţată printr-un decret dat de regele Mihai, cum aflu chiar de la intrarea proaspăt restaurată a Universităţii, practic de nerecunoscut. Este o datorie faţă de comunitate să facem publice lucruri care sunt bine de ştiut despre ceea ce posedă oraşul nostru, şi mulţi nici nu ştiu, de exemplu la UMF, instituţie care a crescut în patru ani de când este rector domnul Leonard Azamfirei cât în 70 de ani, după cum spune (nu doar) o doamnă, angajată a Universităţii, dar se vede cu ochiul liber şi de către cei care doar o vizitează, ca subsemnata. Noutatea faţă de ce am scris în articolul anterior este precizarea domnului rector că oricine poate accesa serviciile complexului „Salus per Aquam", nu doar cei din cadrul Universităţii, doar că studenţii de acolo au avantajul preţurilor reduse. Am insistat să aflu mai multe despre cel care conduce Universitatea, deşi iniţial dânsul a dorit ca interviul să fie realizat după alegeri, în această perioadă desfăşurându-se concursul pentru postul de rector, dar… fiind singurul candidat înscris la concurs, nu există niciun impediment pentru ca aceste informaţii să fie publicate, aşadar, în final, având bunăvoinţa să-mi acorde interviul. Am aflat că s-a născut la Botoşani, într-o familie cu credinţă în Dumnezeu, a urmat Liceul Sanitar de acolo, a ajuns, în 1986, la Târgu-Mureş. După absolvirea facultăţii nu a intrat direct în învăţământul universitar, ci a funcţionat un an ca medic intern, apoi doi ani la disciplina de Anatomie. Ulterior devine asistent de cercetare, medic rezident, medic specialist şi medic primar de anestezie-terapie intensivă. Între 1992-2005 a fost medic fără atribuţii didactice, după care, în 2005, devine şef de lucrări, în 2007 conferenţiar universitar, iar în 2009 profesor universitar. În anul 2008 este ales prodecan, ulterior decan, iar în 2012 a devenit rector, prin alegerile desfăşurate la nivelul Universităţii.

Rectorul Azamfirei consideră că UMF Târgu-Mureş are un potenţial de dezvoltare care o poate aduce la nivelul universităţilor performante la nivel internaţional în condiţiile în care resursa umană va avea capacitatea de adaptare la cerinţele mediului universitar actual. Nu infrastructura sau lipsa resurselor reprezintă problema care trebuie rezolvată, ci stimularea unei culturi a calităţii şi a lucrului făcut cu pasiune. Rectorul Azamfirei a reuşit să îndeplinească într-o măsură foarte mare ceea ce şi-a asumat la începutul mandatului din 2012 fiind un susţinător al inovaţiei.

„Nu putem vorbi de învăţământ modern dând la o parte componenta tehnologică care ne-a invadat viaţa. O universitate modernă trebuie să se adapteze nevoilor de piaţă şi concurenţei, iar noi trebuie să gândim cum va arăta această Universitate peste 20 de ani".

Din planul managerial pentru candidatura la funcţia de rector al UMF, intitulat „Viziune şi acţiune", întocmit acum, în februarie 2016, reţinem introducerea: „Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş este o universitate de prestigiu în sistemul românesc de învăţământ superior, cu un ritm de dezvoltare dinamic, cu mecanisme manageriale funcţionale, eficiente şi elastice şi cu stabilitate administrativă. Localizată în mijlocul Transilvaniei, şi având o tradiţie de peste 70 de ani de învăţământ medico-farmaceutic, de-a lungul timpului a dezvoltat programele de studii şi infrastructură, având azi 13 programe de studiu la nivel de licenţă, 9 programe de studii la nivel de masterat, precum şi studii doctorale şi postuniversitare în care se predă în limbile română, maghiară şi engleză. Universitatea dispune de o bază de învăţământ completă, formată din spaţii didactice, laboratoare, numeroase facilităţi pentru studenţi, un Centru de Simulare şi de Abilităţi Practice şi un Centru de Cercetări avansate Medico-Farmaceutice, care, împreună, dau imaginea unei universităţi moderne, cu o activitate complexă". Despre aceste centre şi celelalte clădiri din incinta UMF care merită fotografiate şi cunoscute, şi, mai ales, despre ce se întâmplă în ele, în articolul viitor!

Lasă un comentariu