Situaţia învăţământului românesc, analizată într-o dezbatere publică la Reghin

Distribuie pe:

Joi, 18 februarie 2016, de la ora 17, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, a avut loc dezbaterea cu tema Învăţământul încotro? organizată de Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) - preşedinte prof. Gabriela Atănăsoaie şi Societatea Reghineană de Istorie, coordonată de dr. Florin Bengean. Dezbaterea a avut menirea de a analiza situaţia actuală a învăţământului românesc, care trece, de mult timp, prin mari frământări, şi mai ales propunerile-cadru puse în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, elaborate de aşa-zişi „specialişti", care nu prea au nimic în comun cu învăţământul românesc şi de a elabora şi dezvolta o strategie concretă pentru apărarea învăţământului public românesc, a valorilor naţionale şi a identităţii poporului român. La această reuniune au luat parte oficialităţi locale, dascăli, preoţi, elevi etc.

Dezbaterea a fost extrem de interesantă, atractivă şi rodnică, atât prin intervenţiile susţinute, cât şi prin propunerile şi planurile înaintate pentru perioada următoare. Rând pe rând, au exprimat puncte de vedere ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, Ovidiu Marian, viceprimarul municipiului Reghin, Sorina Bloj, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, prof. Gabriela Atănăsoaie, preşedinte APOR Mureş, dr. Florin Bengean, Gheorghe Precup, prof. Constantin Bogoşel - inspector şcolar la disciplina istorie, pr. dr. Claudiu-Dorin Chiorean - inspector şcolar la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Mihai Badiu, pr. Vasile Chiorean, pr. Ovidiu Epifan Moldovan, prof. Aurelian Friciu, prof. Stela Iacob şi alţii, care au dovedit că le pasă de situaţia dificilă a învăţământului românesc de azi şi mai ales au luat atitudine faţă de unele propuneri halucinante lansate de Ministerul Educaţiei, prin care unele discipline ar urma să fie sacrificate, trunchiate sau măcelărite, de-a dreptul, prin incompetenţa unor specialişti care vor să se numească „tehnocraţi". În cadrul acestui eveniment, a fost semnalată şi apariţia unei cărţi extrem de valoroase a distinsului prof. univ. dr. Ioan Jude, intitulată Religie şi religiozitate, apărută de puţin timp şi care merită o atentă studiere.

Sperăm ca dezbaterea de la Reghin să aibă rezultatele scontate, în sensul că aberaţiile care se propun pentru viitorul învăţământului românesc să aibă eşecul scontat. În perioada imediat următoare, la Reghin vor mai avea loc dezbateri pe această temă. Avem nevoie de un învăţământ românesc de calitate, care să promoveze valorile autentice româneşti. Domnilor, care nu vă pricepeţi şi poate, nici nu vreţi binele învăţământului românesc, lăsaţi adevăraţii specialişti şi cunoscători ai fenomenului să-şi spună cuvântul! Vrem un învăţământ sănătos, care să formeze o generaţie viitoare, care să iubească această ţară şi să promoveze valorile ei.

Lasă un comentariu