PENSIA ANTICIPATĂ, ÎN FUNCŢIE DE ANII MUNCIŢI!

Distribuie pe:

Într-un proiect de lege aflat spre aprobare în Parlament, se propune ca pensia anticipată parţială să fie calculată în alt mod decât în prezent, şi anume, în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege!

Proiectul de lege urmează să modifice articolul 65, alineatul 4, din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, propunând: „Cuantumul să fie stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, şi nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum. Astfel, propunem ca, pentru un stagiu de cotizare depăşit cu un an, penalizarea pentru fiecare lună de antricipare să fie de până la 0,50%; peste un an - 0,45%; peste doi ani - 0,40%; peste trei ani - 0,35%; peste patru ani - 0,30%, peste cinci ani - 0,25%; peste şase ani - 0,20%; peste şapte ani - 0,15%, iar între şapte şi opt ani - 0,10%".

Iniţiatorii susţin că, în prezent, penalizarea foarte mare calculată în cazul pensiilor anticipate poate ajunge la 45% din pensie, în condiţiile în care pensia medie era, în luna august 2015, de 1.018 lei, iar pensia anticipată parţială - de doar 626 de lei, în condiţiile realizării sau depăşirii cu până la opt ani a stagiului complet de cotizare (30 - 38 de ani pentru femei, şi 35-43 de ani pentru bărbaţi), sumă insuficientă asigurării subzistenţei". Dacă modificarea propusă va fi aplicată, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari.

Lasă un comentariu