Veşti bune, după 8 ani de aşteptare!

Distribuie pe:

Aşa după cum v-am informat, propunerea legislativă privind completarea art.1 din Legea nr.8/2006, astfel încât şi jurnaliştii să beneficieze, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine, a primit votul Senatului şi se află în aceste zile în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care are un rol decizional în acest caz.

Raportul final urmează să fie întocmit săptămâna viitoare, de Comisia de Muncă şi Protecţie Socială. Preşedintele comisiei, deputatul Adrian Solomon, ne-a promis sprijinul său şi al membrilor comisiei, cu condiţia să obţinem un aviz pozitiv din partea Ministerului Culturii, iniţiatorul Legii 8/2006. Lucru greu de realizat în condiţiile în care reprezentanţii acestui minister nu au acceptat faptul că jurnalismul ar fi un act de creaţie, impunând alte criterii de calitate şi deontologice decât cele stabilite de Comisia de atestare a organizaţiei.

Demersurile noastre insistente şi argumentate l-au convins în cele din urmă pe ministrul Vlad Alexandrescu, domnia sa acceptând ideea că această măsură nu este altceva decât îndreptarea unei omisiuni regretabile, un act de reaşezare a profesiei de jurnalist într-un context echitabil.

După 8 ani de aşteptare avem, în sfârşit, avizul favorabil al Ministerului Culturii. El ne ajută în împlinirea acestei iniţiative, pentru care a luptat mult Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

Votul final va veni, sperăm, în această primăvară, când deputaţii vor repara o nedreptate, acordând jurnaliştilor drepturile pe care trebuie să le aibă, alături de scriitori, de arhitecţi, de muzicieni, de cineaşti sau de artişti plastici.

Lasă un comentariu