CĂRȚI NOI PE EȘICHIERUL CULTURAL AL TÂRNĂVENIULUI

Distribuie pe:

Marți, 1 martie 2016, începând cu ora 17:30 sub egida Direcției Județene de Cultură Mureș, a Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, și a Casei de Cultură „Mihai Eminescu" din Târnăveni, a fost organizată o întâlnire cu poetul Dumitru D. Silitră, prilejuită de lansarea cărții sale „Ieșirea din cântec", editura Nico 2016.

Cartea a fost prezentată numerosului public din Sala Oglinzilor, de către domnii: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț și Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, în prezența primarului municipiului Târnăveni jrs. Sorin Megheșan. Întreaga acțiune a fost moderată de către prozatorul Petru Lechințan. Grupul FOLK „ANORIMPURI" (Smaranda și Eneea German) din Reghin, întâmpinați cu căldură și puternice aplauze au ornamentat acțiunea prin interpretarea unor melodii pe versurile poeților Lazăr Lădariu, Nicolae Baciut, Mircea Dorin Istrate și Dumitru D. Silitră, dar și din creația comorilor proprii din repertoriul acestora. Cunoscuții recitatori Vanda Ani și Ștefan Czijevska au recitat poezii, cu mult suflet, din lirica autorului.

Ziua aleasă de către autor pentru lansarea celui de-al XIX-lea volum de poezie a fost ziua sărbătoririi „MĂRȚIȘORULUI" simbol al sfârșitului iernii și începutului primăverii, al fertilității și vegetației, dragostei și iubirii. În cartea „Ieșirea din cântec", ca de altfel și în cele precedente, Dumitru D. Silitră abordează stări, fapte, esența vieții, esența poeziei lui.

Autorul acestei cărți de poezie este un poet romantic în esența poeziei sale, modern în exprimarea poetică și anecdotică, cuprinzând poezii alegorice care au ca punct de plecare mituri numai de el știute. Modernitatea și valoarea liricii sale, rezidă în viziunea poetică originală și limbajul poetic, bazat pe mobilitatea cuvântului. Tema filosofică a poeziei autorului este criza existențială a omului care încearcă să o depășească prin meditație. Apelând la metafore, el începe cu sine și se sfârșește cu sine. „Ies din cântec pană albastră aripa/ies din cântec pasăre pe creanga înflorită zbor/ies din cântec ciripit pe petală de floare culoare/ies din cântec tril pe picuri de ploaie lumina/ies din cântec pana pasăre ciripit tril/ies din cântec aripa zbor culoare lumina."

Caracterizându-și propriul volum de poezie „Ieșirea din cântec" poetul ne spune: „AM CIOPLIT ÎN CUVÂNT": „Pentru acest poem am cioplit în cuvânt literă cu litera până la lacrima cuvântului/am cioplit ajungând la chipul cuvântului chipul și asemănarea acestui poem așezat pe soclul sufletului în formă de aripa/vindecând zborul frânt spre înalt/spre înaltul gândului am cioplit în cuvânt literă cu litera până la lacrima cuvântului".

Au vorbit despre autor, despre carte și opera sa: LAZĂR LĂDARIU. Domnia sa îl caracterizează pe autor ca fiind un inventator de metafore scoțând în evidență esența cărții, poemele care-l recomandă pe acesta, respectul pentru opera și meticulozitatea poeziilor sale, aducând în discuție aspecte cu privire la condiția cărții în ansamblul ei, în această perioadă de zbucium în care cartea, cultura, în general, sunt neglijate fără sprijin și mereu lăsate la o parte. Printre altele domnul Lazăr Lădariu subliniază: „Pentru a vorbi despre noile cărți de poezie ale lui Dumitru D. Silitră, trebuie, ca iubitor cititor al versurilor lui, să recurg la o necesară întoarcere în timpul lui liric, pentru a face acea necesară cale între un trecut, deloc îndepărtat și un prezent al așteptărilor încununate de o altă bucurie. Prin „Ieșirea din cântec", Dumitru D. Silitră se dovedește, din nou, un iscusit născocitor de versuri țâșnite de har dumnezeiesc și de o bucurie lirică aparte. NICOLAE BĂCIUȚ: „Dumitru D. Silitră s-a impus ca unul dintre cei mai interesanți și valoroși creatori de poezie modernă, calea care să-i satisfacă nevoia spirituală, capacitatea de abstractizare a poetului prin tendința de a ajunge până la esența liricului. El este departe de poeții generației sale prin stil, formă și conținut, eul liric în jurul căruia se circumscrie lumea reală, criza de natură existențială pe care poetul o încearcă să o depășească prin meditație. De-a lungul întregii sale creații distingem concepția sa despre echilibrul și forma poeziei, despre relația poetului cu cuvântul. Nu există un alt poet în România, fotbalist, care a înlocuit gazonul verde cu coală albă!

Ca de fiecare dată domnul Nicolae Baciut a încântat auditoriul printr-o analiză remarcabilă, din care s-a putut deduce clar atât viața personală a poetului, cât și cea privind creația sa.

MIRCEA DORIN ISTRATE, președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, este surprins de poezia autorului cu toate că domnia sa, un remarcabil talent, abordează un cu tot altfel de poezie. Limbajul poetic al „Ieșirii din cântec" pare ciudat de imprevizibil și omului îi trebuie ceva timp ca să pătrundă în profunzimea gândurilor lui, în ingeniozitatea lui metaforică. Densitatea neobișnuită a poeziei lui Dumitru D. Silitră, amploarea, puterea și profunzimea ei l-a consacrat pe autor în rândul celor mai interesanți poeți mureșeni actuali.

În acest context, domnul Mircea Dorin Istrate a acordat din partea L.S.R. Filiala Mureș, două „DIPLOME DE MERIT" pentru creația, originalitatea, pasiunea pentru cultură și realizările lor în cultura mureșeană: domnului Dumitru D. Silitră și Grupului FOLK „ANOTIMPURI" din Reghin (Smaranda și Enea German), aceștia mulțumind călduros, domnului Mircea Dorin Istrate, care, în final, a recitat o poezie din creația proprie, având ca obiect MĂRȚIȘORUL.

Din sală și-au manifestat dorința și au luat cuvântul: prof. dr. Aurel Hancu, Zoltan Demeter, Florica Z. Costea, Valer Popean, Gabriela Costescu conducătoarea Cenaclului Literar „Condeiuri Sighișorene", inginer Cornel Mărginean din Iernut, cu elogii și aprecieri asupra autorului și cărții acestuia „Ieșirea din cântec".

Remarcabile, pline de farmec și frumusețe au fost episoadele celor doi recitatori Vanda Ani și Ștefan Czijevska, talentați și frumoși, frenetic aplaudați, mai întotdeauna prezenți la manifestările culturale din municipiu.

În încheiere, cuprins de emoție, a vorbit poetul Dumitru D. Silitră despre carte și întâmplări haioase în peregrinările sale, orizontul imaginar în „bâlciul destrămărilor" care este poezia, peisajul nostru liric, o superbă circumscriere a funcției poetului. Cartea constituie un volum inspirat de ținută concisă, cuprinde instantanee ale vieții autorului, sintetizate într-un stil cu totul original, inconfundabil, atipic poeziei clasice.

În final, surpriza spectacolului a constituit-o primarul Sorin Megheșan care a oferit femeilor din sală câte un MĂRȚIȘOR, iar poetul, la rândul lui, le-a oferit acestora câte o ilustrată cu o poezie din conținutul cărții. Cei doi, felicitând femeile, au adus mulțumiri celor din sală, pentru prezența și interesul desfășurării acestui frumos eveniment de succes la toate capitolele.

Un alt stil, o altă carte nouă apărută la Târnăveni, carte document, un fel de magazin istoric, autor ing. POPA OCTAVIAN, fostul primar al municipiului Târnăveni, timp de paisprezece ani după revoluția din 1989, care a stârnit mare interes în spațiul public local. Este vorba despre cartea intitulată „OAMENI, FAPTE, ÎNTÂMPLĂRI". Cartea adună materiale din presă vremii pentru cei interesați să cunoască, respectiv să-și amintească ce s-a întâmplat la Târnăveni în 25 de ani de democrație.

Această carte vine în sprijinul elevilor care studiază problematica legată de Administrația Locală. În același timp informează cititorul în legătură cu competențele administrației locale, în mod special administrația municipiului Târnăveni, împlinirile și neîmplinirile primarului, adecvat ilustrate în carte, o anexă viabilă „capsulei timpului".

În carte se regăsesc cu materiale scrise, o serie de personalități ale vieții economico-sociale, cultural-sportive și religoase din sănătate și din Administrația publică, în prim plan fostul primar ing. Octavian Popa „Cetățean de onoare" al municipiului Târnăveni, în jurul căruia gravitează o serie întreagă de personalități, demne de luat în seamă: Lazăr Lădariu, conferențiar universitar dr. Ioan Șeulean, Mariana Cristescu, Ioan Husar, Ioan Cismaș, Dorin Borda, Mihai Bărdașanu, Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Ioana Florea, Lucreția Pop, Ileana Sandu, Gheorghe Giurgiu, Dumitru D. Silitră, Dorel Man, Ionel Covrig, colonel Ioan Judea, prof. dr. Aurel Hancu, Gh. Bărbulescu, preot Ioan Petras, Mihai Suciu, Ioan Ardelean, arhid Petrișor Muntean, Ilie Muntean, arhid Liviu Stanciu și PETRU LECHINȚAN.

Gândurile unui primar în vâltoarea evenimentelor din 1989, cu o mână de oameni, cu toții fără nicio experiență în ale democrației și administrației publice, o luptă în folosul și beneficiul comunității, încrederii cetățenilor.

 

Lasă un comentariu