Semnal editorial Teodor Oancă - Conferința de presă

Distribuie pe:

Pentru a-și asigura un nou mandat de parlamentar, deputatul Gigel Strănutoaie își pregătește din timp strategia, semnând cu revista „Tronc" un contract de colaborare pe termen lung, cu atât mai mult cu cât reprezentanta publicației, ziarista Sidonia Suflețel, pare dispusă la o colaborare fructuoasă și pe alte planuri. Deputatul, director al unui important trust de construcții - funcție din care s-a autosuspendat, pe timpul mandatului - are în portofoliu o serie de „proiecte mărunte", după care e hotărât să lanseze „bomba secolului", menită să revoluționeze întregul sistem legislativ, dar și să schimbe din temelii mentalitatea publică, mai precis, un proiect de lege care încurajează poligamia. Inițiativa, explică, la un moment dat Strănutoaie, propune o nouă viziune asupra familiei și se înscrie în contextul mai larg al globalizării, care presupune, printre altele, și „renunțarea la anumite prejudecăți".

O conferință de presă, pregătită din timp, anume pentru a da greutatea cuvenită demersului politic al deputatului, dă naștere la tot felul de încurcături, din care nu lipsesc bănuielile soției, gelozia amantei (altminteri, cele două sunt bune prietene), momentele de mister și suspans, răsturnări de situații și, în general, toate ingredientele necesare unei comedii, ingrediente pe care autorul, Teodor Oancă, le mânuiește cu pricepere și le repartizează în intrigi și dialoguri savuroase, comice, dincolo de care descoperim, de fapt, minciuna, ipocrizia, superficialitatea, găunoșenia, prostia, manipularea, șmecheria, lingușeala, populismul de paradă și alte… virtuți ce se manifestă, lejer, în spațiul nostru public. O comedie, în fine, care aduce mai mult a farsă tragicomică, stârnind un râs mai degrabă amar, despre o lume sortită, parcă, să nu-și mai poată recupera valorile și reperele.

Absolvent al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (1965), prof. univ. dr. Teodor Oancă a funcționat nouă ani ca profesor la Segarcea, județul Dolj, după care a predat, la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, cursuri de limba română contemporană, istoria limbii române, dialectologie, onomastică. A publicat 14 cărți personale și în colaborare și peste 120 de studii. Colaborează la mai multe reviste literare și de cultură cu proză, teatru, poezii și lucrări de specialitate.

Lasă un comentariu