SĂRBĂTOAREA FRANCOFONIEI

Distribuie pe:

În această lună, a lui Mărţişor, în întreaga lume se sărbătoreşte luna francofoniei, eveniment de mare amploare care îşi propune promovarea limbii franceze. Aşadar, în această lună în România sunt organizate peste 100 de manifestări sub semnul francofoniei. Numeroase şcoli din România au organizat acţiuni în sprijinul acestei idei de a promova francofonia. O astfel de acţiune a fost organizată vineri, 18 martie 2016, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureş, director profesorul Dumitru Matei. A fost o acţiune la care au participat tineri francofoni, cadre didactice, dar şi personalităţi din lumea diplomaţiei. A fost o acţiune de anvergură, organizată de catedra de limbi moderne prin profesorul doctor Raduly Daniel, acţiune susţinută de Institutul Francez. În deschiderea activităţii profesorul doctor Raduly Daniel spunea: „Este o manifestare de anvergură care se organizează pe întreg mapamondul. Organizarea acestei manifestări se desfăşoară sub titulatura de «Picnic poetic haikunoi 2016»". În continuare directorul adjunct, inginerul Viorel Socol, a adresat participanţilor un bun venit. „Vă doresc succes tuturor şi să promovăm francofonia." Ca invitat special, „Ambasador al francofoniei", Delia Man, de la Biblioteca Francofonă Sceaux, s-a adresat participanţilor într-o frumoasă limbă franceză.

La această acţiune de anvergură au luat parte profesori şi elevi de la Colegiile „Unirea", Economic „Transilvania", Liceele Tehnologice „Electromureş", „Gheorghe Şincai", Şcolile gimnaziale „George Coşbuc", „Tudor Vladimirescu" şi un grup de studenţi de la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureş.

Pe lângă versurile în haiku, citite de elevi, a fost organizat şi un atelier culinar, a fost citită câte o reţetă, apoi a fost organizată prepararea unor produse specifice franţuzeşti, iar apoi participanţii au gustat aceste produse care au fost apreciate aşa cum se cuvine.

În final, organizatorii au acordat câte o diplomă „haikunoi 2016" pentru această a doua ediţie a evenimentului „Picnic poetic".

De menţionat că întreaga activitate de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureş s-a desfăşurat în limba franceză, elevii şi cadrele didactice dând dovadă de importanţa acestei limbi de circulaţie internaţională şi întreaga desfăşurare a fost impecabilă, organizatorii meritând toate felicitările.

Lasă un comentariu