LECTURA NE CREŞTE FLEXIBILITATEA MENTALĂ

Distribuie pe:

Specialiştii britanici din cadrul Centrului pentru Cercetarea Cititului, Literaturii şi al Societăţii de la Universitatea din Liverpool, citaţi de descopera.ro, au demonstrat că lectura îi ajută pe cei care suferă de depresie să îşi îmbunătăţească flexibilitatea mentală.

„Poezia şi proza provoacă cititorul să gândească mai profund, să evalueze şi să reevalueze sensul lecturii, iar acest exerciţiu îi îmbunătăţeşte modul în care gândeşte şi ajută la formarea de noi structuri cognitive.

În studiul nostru, am realizat mai multe experimente, utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională, pentru a analiza activitatea cerebrală la 24 de persoane care citeau poezii. Participanţii acestui studiu au fost rugaţi să parcurgă o lista de texte literare şi să le evalueze în funcţie de limbajul poetic folosit şi de gradul de dificultate al interpretării sensului scrierii.

Flexibilitatea mentală este punctul cheie al activării unor noi structuri cognitive, ce le permite persoanelor care suferă de depresie să îşi adapteze modul de a gândi şi comportamentul la situaţiile neprevăzute. Flexibilitatea mentală permite individului să renunţe la un răspuns sau o reactive prestabilită pentru a genera o alternativă mai bună într-o anumită situaţie.

Totodată, am constatat că obişnuinţa de a citi poezii pune la încercare aşteptările rigide şi gândurile fixe ale cititorului, crescându-i flexibilitatea mentală prin intermediul procesului de evaluare şi reevaluare a sensului lecturii şi acceptarea de noi interpretări, un proces care a fost perceput de cititor ca o experienţă plină de satisfacţii.

Acest lucru este promiţător, întrucât pe parcursul lecturii am observat că au fost activate anumite zone din creier care indică instalarea satisfacţiei şi experienţa recompensei, metode deosebit de eficiente pentru tratarea depresiei", susţin oamenii de ştiinţă britanici.

 

Lasă un comentariu