FAPT DIVERS PE MAPAMOND

Distribuie pe:

SUA reiau aplicarea pedepsei cu moartea, la nivel federal

Departamentul Justiției Statelor Unite a adoptat un nou protocol de injectare letală și a anunțat joi reluarea execuțiilor persoanelor condamnate de tribunale federale, programând imediat execuțiile pentru cinci deținuți federali, informează Reuters și AFP.

“Congresul a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislația adoptată de reprezentanții poporului în ambele camere ale Congresului și semnată de președinte. Departamentul Justiției susține statul de drept - și le datorăm victimelor și familiilor acestora continuarea punerii în aplicare a sentinței impuse de sistemul nostru de justiție”, a declarat procurorul general William Barr într-un comunicat.

Departamentul Justiției a anunțat că a programat execuțiile pentru cinci deținuți federali care au fost condamnați pentru “crime cumplite și infracțiuni sexuale”. Execuțiile, care nu au mai fost practicate la nivel federal din 2003, vor fi efectuate în luna decembrie a acestui an și în ianuarie 2020. Printre acești deținuți figurează Daniel Lewis Lee, condamnat în Arkansas pentru uciderea celor trei membri ai unei familii, inclusiv o fată de opt ani. Un alt condamnat dintre cei cinci este Lezmond Mitchell, găsit vinovat de un juriu din Arizona că a înjunghiat o bunică de 63 de ani și a forțat-o pe nepoata acesteia să stea lângă corpul ei fără viață într-o călătorie cu mașina, înainte de a-i tăia fetei gâtul.

“Fiecare dintre acești deținuți și-au epuizat apelurile și remediile post-condamnare”, a declarat departamentul, adăugând că toate cele cinci execuții vor avea loc la Penitenciarul Terre Haute din statul Indiana (nord-estul SUA).

Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunțat moratorii, așa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele. Dintre cele 25 de execuții finalizate în 2018, treisprezece au avut loc doar în statul Texas.

Tribunalele federale pronunță rar pedepse cu moartea și numai aproximativ 60 de persoane sunt în această situație în penitenciarele federale, potrivit Centrului de Informații privind Pedepsele cu Moartea (DPIC).

Președintele american Donald Trump a cerut creșterea utilizării pedepsei cu moartea pentru traficanții de droguri și autorii atacurilor în masă (agerpres.ro)

 

18.000 de dolari, furați de un preot din parohia sa

Intervenind la locul unui accident rutier luna trecută în California, echipele de salvare au găsit un preot cu șoldul fracturat, dar și o pungă în care se aflau 18.000 de dolari, furați de acesta din parohia locală, relatează, miercuri, AFP.

Dieceza din Santa Rosa, la nord de San Francisco, a anunțat într-un comunicat că banii au fost găsiți în mașina preotului Oscar Diaz, în momentul accidentului, pe 17 iunie.

Ea a precizat că în urma cercetărilor s-a constatat că bărbatul, în vârstă de 56 de ani, furase în ultimii 15 ani peste 95.000 de dolari din parohiile în care a slujit.

“Sunt profund întristat că acest lucru s-a întâmplat și a afectat parohiile în care acesta a slujit”, a declarat într-un comunicat episcopul Robert Vasa, precizând că Oscar Diaz a recunoscut că a furat bani din donații.

“Nu se știe exact câți bani a furat în total și poate nu se va afla niciodată, dar dieceza se angajează să stabilească cât mai exact suma exactă sustrasă de la fiecare parohie”, a adăugat Vasa.

Oscar Diaz, care este preot de 25 de ani, a declarat echipei de prim-ajutor că în punga plină cu bancnote se află salariul său, însă un angajat al spitalului a sunat în cele din urmă la poliție, care a contactat dieceza.

În urma unei percheziții în biroul preotului s-au descoperit un număr mare de pungi cu bani lichizi, a completat episcopul. Preotul ar fi depus, de asemenea, cecuri destinate parohiilor în contul său personal.

 

Hitul Queen “Bohemian Rhapsody” a doborât un nou record...

Hitul “Bohemian Rhapsody”, al celor de la Queen, continuă să doboare recorduri, la 44 de ani de la lansare, clipul piesei devenind cel mai vechi videoclip care a ajuns la un miliard de vizualizări pe YouTube, informează BBC.

El este primul videoclip muzical lansat în anii '70, sau în orice an înainte de anii '90, care atinge acest prag.

Hitul “Gangnam Style”, al artistului sud-coreean Psy, a fost primul videoclip care a ajuns la un miliard de vizualizări în 2012, în prezent ajungând la 3,3 miliarde de vizualizări.

Această performanță însă pălește prin comparație cu “Despacito”, de Luis Fonsi, care a strâns 6,3 miliarde vizualizări la începutul acestui an, devenind cel mai vizionat videoclip de pe YouTube.

De fapt, “Bohemian Rhapsody” nu intră nici măcar în Top 100 cele mai vizualizate videoclipuri de pe YouTube.

Cu toate acestea, recordul hitului Queen rămâne remarcabil, dacă ne gândim că până luni, singura melodie din secolul al XX-lea care a ajuns la 1 miliard de vizionări era “November Rain”, a celor de la Guns N'Roses.

Pentru a marca acest record, cei doi membri ai trupei rămași în viață, Brian May și Roger Taylor, au încărcat pe YouTube o versiune digitală remasterizată a videoclipului, lansat la emisiunea “Top of the Pops”, de pe BBC One, în noiembrie 1975.

 

Marea Britanie - Un câine polițist, rănit în timpul unei misiuni, a primit o medalie pentru curaj

Un câine polițist din Marea Britanie, care a fost înjunghiat în timp ce a pus de mai multe ori la pământ un atacator înarmat, a fost decorat pentru curajul său, relatează, vineri, Press Association.

Câinele Bacca a fost decorat cu Medalia de Aur din partea societății veterinare caritabile People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) - considerată echivalentul decorației civile Crucea lui George - în cadrul unei ceremonii organizate vineri, la Birmingham Repertory Theatre.

Câinele, retras din activitate după ce a făcut parte din West Mercia Police, a suferit mai multe răni în timp ce a continuat să se lupte cu un bărbat înarmat cu un cuțit de 25 cm, chiar și după ce polițistul alături de care se afla, Mike Davey, a fost înjunghiat.

Bacca și Davey, la rândul său retras din activitate, au fost răniți în atacul care a avut loc la 6 iunie 2018. Davey a dat drumul câinelui pentru a-l dezarma pe atacator și a încercat să-l imobilizeze pe acesta cu spray-ul din dotare, însă fără niciun efect.

Cei doi l-au urmărit pe suspect, iar Bacca s-a luptat cu el. Bărbatul a reușit să scape, însă câinele, deși rănit, l-a pus din nou la pământ și l-a imobilizat până când agresorul a fost încătușat.

În urma rănilor suferite, Bacca a avut nevoie de tratament veterinar.

“Este fantastic faptul că Bacca a primit un premiu atât de prestigios. Deși a trecut un an de la incident, sunt încă uimit de acțiunile lui din seara aceea. A fost atacat, în mod repetat, a fost rănit grav, și totuși a continuat să-și facă treaba”, a declarat Davey.

“A fost acolo când am avut nevoie de el - la fel ca în toți cei opt ani în care am lucrat împreună - și este și acum, în rezervă - și nu am nicio îndoială că în seara aceea mi-a salvat viața”, a adăugat fostul polițist.

Bărbatul acuzat în legătură cu acest incident a decedat ulterior, înainte de proces, precizează Press Association.

 

Una dintre primele perechi de Nike, vândută pentru 437.500 de dolari

Una dintre primele perechi de pantofi sport realizate vreodată de producătorul american Nike a fost vândută marți pentru suma de 437.500 de dolari în cadrul unei licitații online organizate de Sotheby”s - un record mondial pentru o pereche de “sneakerși”, informează AFP.

Modelul “Moon Shoe” era destinat concurenților de la selecțiile americane de atletism pentru Jocurile Olimpice din 1972. Perechea vândută, singura dintre cele 12 exemplare cunoscute care nu a fost purtată niciodată, a fost estimată să se vândă pentru o sumă variind între 110.000 și 160.000 de dolari.

Recordul anterior fusese stabilit în 2017 de o pereche de Converse Fastbreak, purtată de starul american al baschetului Michael Jordan în timpul finalei olimpice din 1984, de la Los Angeles, care fusese adjudecată pentru suma de 190.373 de dolari în urma unei vânzări organizate de casa de licitații SCP Auction.

Cumpărătorul perechii de “Moon Shoe” este un antreprenor canadian de 61 de ani, Miles Nadal, care intenționează să expună sneakerșii în muzeul său privat din Toronto, Muzeul Dare to Dream Automobile, potrivit unui comunicat dat publicității marți, de Sotheby's.

“Moon Shoe” a făcut inițial parte dintr-un lot de 100 de perechi propuse spre vânzare de Sotheby”s în parteneriat cu site-ul specializat Stadium Goods, însă Nadal le-a achiziționat pe celelalte 99 săptămână trecută pentru suma 850.000 de dolari, un record pentru o colecție de “sneakerși”.

Antreprenorul dorea să cumpere și perechea de “Moon Shoe”, însă proprietarul său a preferat să aștepte până la sfârșitul vânzării, marți. Într-un final, Miles Nadal a reușit să reunească cele 100 de perechi pentru colecția sa.

 

Vila creatorilor de modă Dolce și Gabbana de pe insula Stromboli...

Vila luxoasă deținută de creatorii de modă Domenico Dolce și Stefano Gabbana pe insula Stromboli, în largul Siciliei, cu vedere panoramică spre mare și care include șapte apartamente decorate de cei doi designeri, precum și o suprafață de 300 de metri pătrați de terase și grădini, este scoasă la vânzare, potrivit AFP.

Agenția imobiliară Lionard Luxury Real Estate a făcut anunțul marți dimineață, după care a primit “zeci de e-mailuri și apeluri telefonice care solicitau informații suplimentare”, a precizat compania pentru AFP.

Prețul solicitat va fi însă dezvăluit doar eventualilor clienți.

Celebra casă de modă Dolce&Gabbana s-a aflat în centrul unei controverse în ultimele luni pe fundalul unui boicot ale produselor sale pe site-urile de comerț online din China, țară care reprezintă în mod tradițional o treime din cifra sa de afaceri.

Compania nu a dezvăluit însă impactul financiar al acestui boicot lansat după publicarea, în noiembrie 2018, de către D&G, și în mod special de Stefano Gabbana, a unor videoclipuri și comentarii considerate rasiste.

Un purtător de cuvânt al casei de modă a precizat pentru AFP că imobilul face parte “din viața privată a stiliștilor” și că vânzarea acestuia nu are “nicio legătură cu problemele financiare ale companiei”.

Proprietatea, la care se poate ajunge doar cu elicopterul sau la bordul unei ambarcațiuni, beneficiază de o priveliște uimitoare către insula Strombolicchio și vulcanul Stromboli, care a devenit activ la începutul lunii iulie, erupțiile provocând moartea unei persoane.

Înconjurată de terase și grădini cu plante specifice florei mediteraneene, locuința, complet albă, a luat naștere din comasarea a trei locuințe construite în stilul zonei și este situată pe coasta alcătuită din roci vulcanice.

 

Primul proces în fața unui tribunal din America Latină al unui câine victimă a abuzului

“Campeon” (Campion), un câine blând de doi ani și două luni, a devenit la Atenas (Costa Rica, la 35 km de capitala San Jose) primul animal din America Latină supus unor rele tratamente care a participat în calitate de victimă la procesul celei care l-a maltratat, relatează AFP.

Mica sală de judecată a tribunalului din Atenas a fost plină cu cei 15 reprezentanți ai presei, partea civilă, procurori, martori, acuzata și avocatul său și localnici (în special femei de o anumită vârstă) prezente în sprijinul victimei.

Audierea a fost suspendată luni după-amiază și urma să se reia vineri dimineață, a anunțat Parchetul.

În noiembrie 2017, cel care nu se numea încă Campeon, pe atunci un cățeluș în vârstă de șase luni pe nume Tyson, a fost legat cu o sfoară, care a intrat adânc în carnea din jurul gâtului său. Suferind de malnutriție, era slab și plin de purici.

Președinta Fundației pentru ajutorarea animalelor abandonate din Atenas, Dora Castro, a declarat luni în fața instanței că a fost alertată de unul dintre frații stăpânei câinelui care i-a trimis o înregistrare video în care se vedea cum era tratat animăluțul.

Dora Castro a luat cățelul pe care l-a dus la un veterinar, unde a primit tratament timp de 20 de zile. După ce cățelul s-a recuperat, binefăcătoarea sa a depus o plângere în ianuarie 2018, în temeiul legii recent adoptate în Costa Rica, care sancționează maltratarea animalelor.

Legea din Costa Rica prevede pedepse între șase luni și trei ani închisoare pentru rele tratamente care duc la decesul unui animal, între șase luni și doi ani pentru acte de cruzime și amendă pentru rele tratamente mai puțin grave.

Lasă un comentariu