Întâlnire după 26 de ani

Distribuie pe:

În data de 01.04.2016, în curtea fostei fabrici de conserve, „Mureşeni" din Târgu-Mureş a avut loc întâlnirea foştilor salariaţi. Revederea unor colegi după 26 de ani a fost emoţionantă. S-au schimbat opinii din trecut şi prezent referitoare la activitatea din fabrică. După un scurt şi emoţio-nant popas în curtea fabricii, am continuat poveştile la un pahar de vin, urmând să ne revedem în 2017. Vă prezint un scurt istoric al fabricii.

Această unitate a luat fiinţă în anul 1941, în cadrul Federaţiei Cooperativelor „Furnica", cu scopul prelucrării unor materii prime agricole şi realizarea de diferite produse de uz casnic.

De la înfiinţare şi până în anul 1989, în istoria fabricii se disting 4 etape de dezvoltare mai importante:

1941-1948 - În cadrul cooperaţiei, au luat fiinţă unele ateliere şi secţii, pentru realizarea unor produse de uz casnic, legume şi fructe deshidratate, oţet, lichioruri şi altele.

1948-1953 -Această etapă este caracterizată printr-o creştere a producţiei fizice şi valorice, prin dezvoltarea capacităţilor de producţie existente. În această perioadă unitatea a funcţionat sub denumirea „UZINELE KALAKA".

1953-1965 - În anul 1953 „KALAKA" devine întreprindere de stat sub denumirea „Fabrica de Conserve Mureşeni" Târgu-Mureş. În această perioadă, fabrica se dezvoltă, prin mecanizarea şi dotarea secţiilor de producţie de conservare a legumelor şi fructelor, înfiinţarea secţiilor „MUŞTAR" şi „SUPE CONCENTRATE".

1965-1989 - Este perioada cea mai importantă, când fabrica se dezvoltă datorită investiţiilor acordate de stat. S-au construit: secţia conserve de legume şi centrala termică; secţia de conserve de carne şi îmbuteliere a uleiului, depozitele nr.1 şi 2, cu o capacitate mare de depozitare a produselor finite în condiţii bune. S-au construit şi amenajat secţia de supe concentrate şi a băuturilor răcoritoare. Investiţii importante au fost destinate şi pentru asigurarea materiilor prime necesare, prin înfiinţarea de ferme agricole. Datorită investiţiilor realizate şi preocupării susţinute a cadrelor tehnice pentru mecanizarea şi modernizarea proceselor de producţie, în anul 1989 producţia fizică a crescut de 41 de ori faţă de 1953. Numai la conserve de legume se realizau circa 17.000 de tone anual. A crescut şi numărul de salariaţi de la 320 în 1953 la 1450 în 1989. De menţionat că peste 37% din producţia realizată era destinată exportului. La finele anului 1989 fabrica realiza în jur de 170 de sortimente de conserve, din care 40 produse noi, îmbunătăţite, ce reprezentau 39% din valoarea producţiei realizate. În perioada 1982-1989, s-au omologat 21 de produse, întreprinderea fiind deosebit de apreciată.

În prezent, fosta fabrică a ajuns o ruină. Unele clădiri au fost demolate, altele s-au degradat, secţiile de producţie fiind desfiinţate, iar utilajele dezmembrate şi trimise la fier vechi. Acest lucru a fost posibil datorită schimbărilor intervenite după 1989, mai ales prin punerea în posesie a unor însemnate suprafeţe de teren în folosul foştilor proprietari chiar prin punerea sub sechestru de către bănci a unor suprafeţe de teren şi imobile pentru recuperarea împrumuturilor acordate fabricii şi nerambursate. Toate acestea au fost posibile prin nepriceperea şi neputinţa celor care au coordonat activitatea fabricii după 1990. Aceasta e opinia majorităţii salariaţilor.

Pe suprafaţa fostei fabrici de conserve de circa 4 hectare, s-au înfiinţat diferite firme de producţie, dar de cu totul altă natură decât cea a producţiei de conserve.

După un scurt popas în curtea fostei fabrici de conserve, cei prezenţi, ne-am deplasat la un local unde ne-am continuat depănarea amintirilor din perioada când eram în activitate, majoritatea dintre noi, ajunşi deja pensionari cu o vechime de peste 35 de ani de activitate în fabrică.

Programul de la restaurant a fost pe placul tuturor, cu muzică bună, dans, proiecţii de fotografii din activitatea de producţie a acelor vremuri, din timpul unor activităţi culturale, sportive sau schimburi de experienţă la alte întreprinderi din domeniul industriei conservelor.

S-a păstrat şi un moment de reculegere pentru cei plecaţi dintre noi.

Distracţia şi buna dispoziţie a continuat până în jurul orei 22, cu gândul la următoarea întâlnire din 2017.

Lasă un comentariu