SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI LAZĂR LĂDARIU - Redactor-Şef al cotidianului „CUVÂNTUL LIBER", Târgu-Mureş - UNDE SUNT CETĂŢILE CHIHERULUI?

Distribuie pe:

Fiind un frecvent călător pe ruta Sovata - Reghin sau Reghin - Sovata, din judeţul Mureş, am fost curios să aflu câte ceva despre monumentele istorice aflate pe acest traseu rutier, înscrise şi ca obiective turistice pentru cei pasionaţi de istorie. Trebuie să-mi recunosc dezamăgirea, traseul neoferindu-mi decât un indicator rutier specific în comuna Eremitu, în intersecţia drumului spre Reghin cu cel spre

Târgu-Mureş, informând despre BISERICA SFINŢII ARHANGHELI, şi unul cu acelaşi mesaj la intersecţia DN Reghin - Târgu-Mureş cu DJ Reghin - Sovata. În satul Nadăşa se mai află un indicator vechi - MUZEU -, indicând, biserica de lemn - muzeu, cea cu Hramul Sfinţii Arhangheli, de lângă drum, iar în apropiere de Chiheru de Jos se mai află un indicator spre Mănăstirea greco-catolică din sec. XVIII.

În documentarea mea cu privire la cele două obiective, am aflat că traseul acesta, pe lângă potenţialul estetic formidabil al peisajului, dispune şi de un potenţial cultural-istoric deosebit, dar încă nevalorificat. Aşa am aflat de pe site-ul www.limesdacicus.ro al Muzeului Judeţean Mureş că, din centrul satului Eremitu, se poate ajunge la Turnurile Romane de pe Dealul Pogor şi Dealul Tompa, precum şi la Cetatea Vitya, toate trei aparţinând de Comuna Chiheru de Jos.

Întrucât pe traseul menţionat nu am găsit niciun indicator care să-l îndrume pe turist către aceste obiective, într-una din deplasările din această primăvară am întrebat pe un tânăr trecător din Eremitu cum pot ajunge la ele, iar dânsul mi-a spus că locurile respective ţin de satul Chiheru de Sus, de unde aş putea afla mai multe informaţii. Dar nici în Chiheru de Sus, nici în Chiheru de Jos nu am găsit vreun indicator rutier care să mă îndrume spre „cetăţele" , aşa cum mi-a spus un locuitor din Chiher că sunt cunoscute acele turnuri romane.

Este lăudabil că pe site-ul menţionat mai sus sunt marcate traseele pe care se poate ajunge la ele, dar pe teren nu te poţi orienta dacă nu ai indicatoare specifice, aşa cum sunt cele spre BISERICA REFORMATĂ şi CASTELUL Brâncoveneşi, Călugăreni şi Sărăţeni, dacă nu sunt semnalizate pe teren! Iar hărţile on-line indică punctul de plecare pe traseele respective numai din Târgu-Mureş, de parcă turistul care vine dinspre Sovata sau dinspre Reghin ar trebui să facă mai întâi un ocol pe la Târgu-Mureş, pentru a ajunge la ele.

Vă scriu despre aceste lucruri cu gândul că vin alegerile locale şi generale şi poate măcar acum, vreun reprezentant al administraţiei publice locale în drept se va gândi că vine vara, sezon turistic intens în această zonă, şi că ar fi in interesul lor să aibă cât mai mulţi vizitatori din ţară sau din străinătate. Chiar dacă din fostele construcţii romane nu se mai păstrează acum, probabil, decât nişte relicve în piatră. De altfel, nici ruinele castrelor romane de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni, toate din judeţul Mureş, nu sunt semnalizate cu indicatoare rutiere.

Cu speranţa că ziarul dumneavoastră va pune în pagină această scrisoare, vă adresez cele mai sincere urări de sănătate, putere de muncă şi succese profesionale - dumneavoastră şi tuturor celor din redacţia „CUVÂNTULUI LIBER".

 

Lasă un comentariu