21 aprilie 2016: HOTĂRÂRI ALE CONSILIULUI JUDEŢEAN MUREŞ

Distribuie pe:

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, din 21 aprilie 2016, a fost puţin mai atipică, în sensul că preşedintele instituţiei, Ciprian Dobre, a ţinut să li se adreseze colegilor, încă de la începutul întrunirii, în legătură cu acuzaţiile pe care i le-a adus DNA, cu doar o zi în urmă.

Apoi, s-a trecut la votarea proiectelor de hotărâre, în aceeaşi atmosferă de eficienţă şi respect faţă de problemele judeţului, cu care ne-au obişnuit în ultimii patru ani consilierii mureşeni. La final, ei au transmis urări de sărbători tihnite, cu ocazia Sfintelor Paşti.

„NU VOI CĂDEA ÎN CAPCANA MULTORA, SĂ SPUN CĂ ÎMI VOI DOVEDI NEVINOVĂŢIA"

Domnul Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş, nu numai că nu a ocolit sensibilul subiect privind urmărirea sa penală, ci a deschis şedinţa cu o declaraţie privind acuzaţiile de mită, spălare de bani şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, lansate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

„Am avut, de ieri şi până astăzi, timp de reflecţie în ceea ce priveşte acuzaţiile, suspiciunile care mi se aduc. Evident că prima tentaţie sau prima pornire a fost să renunţ încă din timpul zilei de ieri la calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean, la calitatea de preşedinte al partidului pe care îl conduc şi aşa mai departe, pentru că îmi vine foarte greu, atât mie, cât şi familiei mele şi prietenilor mei, să fiu acuzat, după 17 ani de muncă în acest domeniu, de infracţiuni atât de dure, de infracţiuni atât de grave, de infracţiuni care, cel puţin până în ziua de astăzi, sunt străine de mine, de activitatea mea, mai ales atunci când ţi se impută faptul că ai tranzacţionat atribuţiile tale constituţionale, în urmă cu nouă ani de zile...

Cu această anatemă groaznică asupra mea, mai avem o lună, o lună şi jumătate, să terminăm împreună ceea ce am început. Dacă ar fi fost vreo suspiciune în legătură cu activitatea din cadrul Consiliului Judeţean, cu siguranţă nu mai aveam tăria, puterea, forţa de a mă prezenta în faţa dumneavoastră. Evident, urmează să vedem ce se întâmplă, să vină cu alte chestiuni care să concureze la vinovăţia mea.

Nu voi cădea în capcana multora dintre cei care au fost acuzaţi, să spun că îmi voi dovedi nevinovăţia. Nu, n-am să-mi dovedesc niciodată nevinovăţia în faţa nimănui. Cred în continuare în Constituţie, cred în continuare în lege, exact ca şi ieri, ca şi acum nouă ani, exact ca şi acum 20 de ani, când juram, de acea dată, ca avocat", a declarat preşedintele CJ, Ciprian Dobre.

A fost aprobat Regulamentul Serviciului Public de Salubrizare

Întrucât toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Mureş s-au asociat în scopul implementării proiectului de investiţii „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Mureş" (SMIDS), finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), era necesară delegarea gestiunii serviciului de salubrizare, care se va realiza de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ecolect Mureş", pe cele 7 zone stabilite prin proiect, pe baza mandatelor speciale date în acest sens de către membrii asociaţi.

Potrivit Ordinului preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 82/2015, a fost elaborat şi aprobat Regulamentul Serviciului Public de Salubrizare a Localităţilor din Judeţul Mureş, care stabileşte principiile şi condiţiile de funcţionare ale noului sistem de gestionare a deşeurilor, ţinând seama de prevederile proiectului SMIDS Mureş cu privire la colectarea, transportul, tratarea, reciclarea, valorificarea şi depozitarea deşeurilor municipale, în condiţii de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei, precum şi atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale în domeniul organizării serviciului de salubrizare a localităţilor.

Totodată, pentru armonizarea reglementării la nivelul întregului judeţ, prin proiectul de act administrativ a fost aprobată acordarea unui mandat special preşedintelui CJ ca să voteze în Adunarea Generală a Acţionarilor ADI „Ecolect Mureş".

Delegarea Centrului de management integrat al deşeurilor de la Sânpaul

Consilierii judeţeni au adoptat un nou studiu de oportunitate privind delegarea operării Centrului de management integrat al deşeurilor de la Sânpaul şi a Staţiei de transfer, sortare şi compostare de la Cristeşti în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor solide (SMIDS) din judeţul Mureş.

„Conform legislaţiei incidente în materie, aprobarea studiului de oportunitate mai sus menţionat şi a documentaţiei de atribuire elaborată de colectivul de coordonare şi supervizare, respectiv stabilirea duratei maxime a concesiunii şi a procedurii de atribuire a contractului de delegare, revin autorităţii contractante, sens în care se impune luarea acestor măsuri de către autoritatea deliberativă, în vederea atribuirii delegării gestiunii Depozitului Ecologic Zonal din localitatea Sânpaul, judeţul Mureş. Întrucât, în cursul verificării documentaţiei de atribuire de către Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice pot interveni modificări ale documentaţiei faţă de forma aprobată, pentru asigurarea celerităţii derulării procedurii de atribuire, se impune mandatarea preşedintelui CJ Mureş să opereze aceste remedieri, în limitele pe care le presupune verificarea, respectiv să aducă orice alte lămuriri în atenţia operatorilor interesaţi, atât pe calea clarificărilor cât şi a anunţurilor de tip erată", se arată în expunerea de motive.

400.000 de lei pentru repararea Şcolii Gimnaziale din Stânceni!

Ca urmare a unui incendiu declanşat la începutul acestei luni (4 aprilie 2016) la Şcoala Gimnazială din Stânceni, comuna a solicitat un sprijin financiar în sumă de 400.000 lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia CJ Mureş pentru repararea clădirii şi achiziţionarea materialelor şi obiectelor de inventar, în vederea reluării activităţii şcolare.

În unitatea şcolară, învaţă 110 copii, pagubele estimate fiind de aproximativ 100.000 de euro. În data de 14 aprilie a.c., s-a deplasat la faţa locului o comisie formată din specialişti din cadrul Direcţiei Tehnice a CJ pentru a efectua măsurători, evaluarea pagubelor ridicându-se la suma de 743.428 de lei.

Din fondul de rezervă al bugetului judeţean, s-a aprobat acordarea a 400.000 de lei, astfel încât elevii să revină cât mai curând în şcoala lor.

Primarul comunei Stânceni are obligaţia să informeze şi să justifice faţă de CJ modul de utilizare a sumei primite.

Program de intervenţie pentru protecţia cetăţeanului

Consiliul Judeţean Mureş şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea" al Judeţului Mureş au încheiat o convenţie privind „Operativitatea structurilor de intervenţie pentru protecţia cetăţeanului".

Bugetul total al programului este de 791.500 de lei, din care contribuţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „ Horea" este de 490.500 lei, iar cea a CJ - de 301.000 lei, sume care vor fi utilizate pentru achiziţionarea de dispozitive şi echipamente specifice, în vederea îmbunătăţirii activităţii de conducere şi coordonare a intervenţiilor la nivel judeţean.

Programul se va derula în perioada aprilie - noiembrie 2016 şi prevede creşterea eficienţei intervenţiilor în zona de competenţă a activităţii de prevenire a incendiilor, precum şi de îmbunătăţire a activităţii de conducere şi coordonare a intervenţiilor la nivel judeţean şi asigurarea resurselor necesare unei intervenţii operative calificate a echipelor de intervenţie.

Finanţări pentru activităţi culturale şi sociale

În perioada următoare, mai multe activităţi culturale şi sociale de interes public vor fi susţinute financiar de CJ Mureş, după ce consilierii au aprobat completarea hotărârii CJ nr. 23, din 25 februarie 2016.

Astfel, în perioada 12 - 15 mai 2016, la Târgu-Mureş va avea loc ediţia a doua a Paradei Vehiculelor Istorice, prin care generaţiile tinere sunt informate în legătură cu meseriile specifice domeniului auto, vor fi promovate municipiul Târgu-Mureş şi judeţul Mureş, ca puncte de interes cultural şi turistic. În perioada 29 mai - 27 august 2016, Teatrul Şură, din Călugăreni, se va transforma într-un spaţiu de rezidenţe artistice, care va găzdui teatre din România şi din Ungaria (Teatrul Naţional Maghiar din Budapesta). În perioada 18 - 20 iulie 2016, în comuna Râciu (locul natal al etnomuzicologului Vasile Conţiu), va avea loc Festivalul-concurs naţional de folclor pentru tineri interpreţi „Vasile Conţiu", aflat la a V-a ediţie.

În perioada 9 - 10 septembrie, la Târgu-Mureş, va avea loc evenimentul DIABFORUM 2016, organizat de Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici Mureş (ASCOTID) şi care va fi adresat pacienţilor cu diabet zaharat şi membrilor familiilor cu antecedente. În data de 22 mai 2016, CJ Mureş intenţionează să organizeze un eveniment care să marcheze inaugurarea Iluminatului arhitectural al Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, spectacol de sunet şi lumină, pus în valoare de artiştii Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş şi ai Operei Naţionale din Cluj-Napoca.

Drumul judeţean Zau de Câmpie - limită judeţ Cluj va fi lărgit

Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Lărgire drum judeţean DJ151C Zau de Câmpie (DJ151) - Valea Largă - limită judeţ Cluj, km 0+100-1+030 şi km 6+500-7+500, judeţul Mureş" au fost şi ei aprobaţi de consilierii judeţeni.

Tronsonul de drum dintre km 0+100-1+030 este situat în localitatea Zau de Câmpie, leagă localităţile Zau de Câmpie şi Valea Largă, iar tronsonul dintre km 6+500-7+500 se află pe teritoriul administrativ al comunei Valea Largă, fiind în administrarea Consiliului Judeţean Mureş.

În cadrul proiectului, sunt prevăzute „lucrări de ranforsare a structurii rutiere existente cu mixturi asfaltice noi şi realizarea de sistem rutier flexibil în casetă pentru sporirea capacităţii portante, astfel: reparaţii ale structurii rutiere existente, mixtură asfaltică, împietruire, lărgirea platformei drumului.

După finalizarea lucrărilor, se va proceda la realizarea marcajului orizontal şi plantarea de indicatoare rutiere (semnalizare verticală), se vor introduce limitatoare de viteză în zona trecerilor de pietoni şi a şcolilor, pentru a creşte siguranţa pietonilor, trecerile de pietoni se vor amplasa în mijlocul localităţilor şi vor fi amenajate cu un sistem modern de alimentare cu celule fotovoltaice. Durata de realizare a proiectului este estimată la 8 luni, iar valoarea investiţiei este de 7.411.830 lei (cu TVA).

Modernizarea drumului Ungheni - Târnăveni

Un alt drum judeţean care va fi modernizat este Ungheni (DN15) - Târnăveni (DN14A), ai cărui indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi de consilierii mureşeni.

Indicatorii tehnico-economici pentru acest drum au fost aprobaţi încă din luna octombrie 2015, însă, între timp, TVA a scăzut de la 24% la 20%, iar valoarea totală a investiţiei a ajuns 116.567.723 lei.

Totodată, prin prezenta hotărâre, s-a asumat faptul că la momentul recepţiei lucrărilor, întregul traseu va fi funcţional, în stare bună, în integralitatea sa (inclusiv tronsoanele finanţate din alte surse de finanţare), asigurându-se conectarea la reţeaua TEN-T (reţeaua Transeuropeană de Transport).

Lasă un comentariu