„Din tot, omul e singurul care are lumină într-însul" (Romulus Guga - „Paradisul pentru o mie de ani")

Distribuie pe:

„O, cine va şti c-am trecut ca o lacrimă pe obrazul acestei planete albastre?"...se întreba poetul Romulus Guga într-una din creaţiile sale.

O ştim noi, cei care ne-am adunat, la Şcoala Gimnazială „Romulus Guga" din Târgu-Mureş, pentru un alt fel de concurs în săptămâna „Şcoala altfel". Este vorba despre Concursul de Cultură şi Interpretare Literară „Romulus Guga - scriitorul şi omul", organizat de noi, profesoarele de limba şi literatura română, Claudia Văidean şi Iulia Căpâlna, bibliotecara şcolii, Monica Sălăgean, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Direcţia pentru Cultură Mureş.

Au răspuns invitaţiei noastre elevi şi profesori din zece şcoli mureşene: Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian", Colegiul Naţional „Unirea", Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu" Târgu-Mureş, Şcoala Gimnazială „Bernady Gyorgy" Târgu-Mureş, Şcoala Gimnazială „Sfântu Gheorghe" Sângeorgiu de Mureş, Şcoala Gimnazială Hodac, Şcoala Gimnazială „Ion Chinezu" Sântana de Mureş, Şcoala Gimnazială Cheţani, Şcoala Gimnazială nr.1 Luduş şi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai" Râciu.

Concursul a avut două etape: prima probă a constat într-un test-grilă cu întrebări despre viaţa şi opera scriitorului Romulus Guga, iar la a doua probă, cea artistică, echipajele participante au recitat sau interpretat poezii şi fragmente din dramaturgia autorului.

Manifestarea a avut drept scop promovarea imaginii acestui scriitor contemporan, prin adopţie târgumureşean, care „a instaurat la Târgu-Mureş un climat cultural de înaltă moralitate"(Nicolae Băciuţ). Ne dorim ca elevii mureşeni să ştie cine a fost Romulus Guga, ce a scris el şi ce a făcut pentru literatura şi cultura românească. Credem că aceşti concurenţi vor fi un fel de „răspânditori de cultură" care vor dispersa cunoştinţele dobândite în şcolile de unde vin şi în comunitate, iar prin ei opera lui Guga va trece de la o generaţie la alta.

Ne-am bucurat de prezenţa unei invitate „de suflet", doamna Voica Foişoreanu Guga, care ne-a împărtăşit crâmpeie de emoţii, de viaţă, de trăire alături de omul şi creatorul Romulus Guga.

Juriul concursului l-a avut ca preşedinte de onoare pe distinsul scriitor şi om de cultură mureşean Nicolae Băciuţ, alături de care s-au aflat Veronica Ilie, redactor la Radio România Târgu-Mureş, fosta profesoară de limba şi literatura română a şcolii noastre Dorina Tămaş, actualele colege profesoare Sanda Curta şi Andreea Sâncelean, şi Monica Sfîriac, elevă în clasa a VIII-a, care urmează şi cursurile Şcolii Populare de Artă din municipiu.

Originalitatea interpretării unui fragment din dramaturgia lui Romulus Guga, precum şi cunoştinţele privind biografia şi opera acestuia le-au adus Premiul „Romulus Guga" reprezentanţilor Şcolii Gimnaziale Cheţani: Cheţan Dragoş şi Mărincaş Răzvan. De asemenea, Premiul Special al Juriului, pentru transpunerea artistică originală şi plină de sensibilitate a unei creaţii lirice, a fost acordat echipajului format din Gabor Sorana şi Cârlan Lavinia de la Şcoala Gimnazială „Bernady Gyorgy" din Târgu-Mureş.

Premiul I, cu punctaj maxim la proba teoretică şi o prezenţă scenică deosebită, le-a fost acordat elevelor Badiu Sara şi Chivu Karina, de la Colegiul Naţional „Unirea", premiul al II-lea a fost obţinut de Hintea Lili şi Belegan Diana, de la Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu" din Târgu-Mureş, iar cu premiul al III-lea a fost răsplătită prestaţia remarcabilă a echipajului care a reprezentat Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş, format din Prodan Alexandra şi Suciu Anda.

Cine a căutat poetul printre stele, adevăr a găsit în cuvintele sale... Adevărul să vă fie lumină călăuzitoare în viaţă!

Lasă un comentariu