Zilierii ar putea fi plătiţi cu tichete valorice!

Distribuie pe:

Ministerul Muncii are în lucru un proiect de lege prin care zilierii ar urma să fie plătiţi cu tichete valorice, iar impozitul aferent acestora şi asigurările sociale să fie plătite de angajat.

„Avem o iniţiativă legată de zilieri, pe care sperăm să o vedem cât mai repede pusă în practică. Acele persoane care, în acest moment, sunt neînregistrate, lucrează în zona economiei gri şi încercăm să o ridicăm cu un sistem de vouchere, de tichete. Sistemul nu este unul complicat. Pentru a putea crea o motivaţie ca lumea să-şi declare munca ar însemna ca, de exemplu, dacă eu mă duc să lucrez terenul cuiva, practic primesc un tichet de la persoana respectivă pentru munca pe care am efectuat-o. Tichetul respectiv are o valoare calculată. Deci, cam care este costul mediu pe oră de muncă înmulţit cu numărul de ore pe care l-am prestat. Eu, cel care vreau să plătesc acest tip de muncă, le iau de la o bancă, de la instituţiile care fac parte din sistem, iar cei care vor să şi le valorifice le duc la respectivele instituţii care sunt afiliate în sistem.

Tichetele sunt purtătoare de taxe, dar, pentru ca lumea să fie motivată să le folosească, au nişte facilităţi. În acest moment, neplătind nimic, nu mă duc să taxez toată munca cum este ea taxată în legislaţia în vigoare. Încerc să găsesc un model de echilibru care să motiveze declararea. Pe deoparte, dacă declari, beneficiezi de drepturile legate de asigurările sociale. Deci, dacă oamenii aceştia au un număr de zile pe an în care lucrează cu tichete intră în sistemul de asigurări. Cel care plăteşte nu este impozitat, impozitul se aplică pe cel care primeşte venitul. Cel care primeşte venitul va plăti un impozit, care va fi mai mic decât cel care se plăteşte în momentul de faţă pentru muncă", a declarat, pentru Agerpres, noul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru.

Lasă un comentariu