POLUAREA DIN ORAŞE PROVOACĂ DECESE PREMATURE

Distribuie pe:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că nu mai puţin de 80% din persoanele care locuiesc în oraşe cu peste 100.000 de locuitori sunt expuse unor niveluri reduse de calitate a aerului, care provoacă astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.

Potrivit studiului, citat de descopera.ro, poluarea aerului este cauzată de particule materiale de tip PM 10 şi PM 2 (care provin, în special, din emisiile poluante generate de industrie, trafic rutier şi încălzirea locuinţelor, inclusiv poluanţi precum sulfaţii, nitraţii şi negrul de fum). Toate acestea cresc riscul de accident cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar şi boli respiratorii, în special astm.

„După aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, încălzirea, precum şi populaţia continuă să crească, iar creşterea cu două grade a temperaturii medii la suprafaţa Terrei până în anul 2050 va genera nori, care se vor forma mai uşor şi mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice, provocând mai multe viituri.

Episoadele de frig puternic (ca vortexul polar care s-a abătut în această iarnă asupra unei părţi importante a Americii de Nord) vor fi mai marcante, mai extreme, la fel ca şi valurile de căldură şi perioadele de secetă.

Provocarea meteorologilor este ca, de-acum înainte, să includă forţa suplimentară, creată de încălzirea globală, în modelele de previzionare care devin tot mai complexe. Pentru a face acest lucru, meteorologii din deceniile următoare vor avea nevoie de calculatoare superputernice care, în prezent, sunt destul de puţine", atenţionează cercetătorii americani de la Universitatea Utah State.

Potrivit OMS, Londra şi Geneva se află printre cele mai poluate oraşe europene, experţii susţinând că, în 795 de oraşe din 67 de ţări, nivelurile globale de poluare a aerului au crescut cu 8 la sută între 2008 şi 2013.

De asemenea, OMS a înregistrat, în 2013, peste 5,5 milioane (!) de decese premature cauzate de poluarea aerului, mai mult de jumătate dintre acestea înregistrându-se în China şi India.

Lasă un comentariu