Vin chinezii în România!?

Distribuie pe:

Chinezii, mai exact companiile chineze sunt tot mai hotărâte să vină cu afaceri în Europa, să cumpere firme de importanţă strategică. China Emergy Company Limited - CEFC a făcut achiziţii în Cehia, de curând au venit şi în România, urmează Serbia. Compania chineză are planuri mari de dezvoltare în Europa, mai ales în domeniul energiei.

La noi a cumpărat 51% din acţiunile KMG Internaţional, fostul Rompetrol Grup, vândut de Dinu Patriciu kazahilor în urmă cu nouă ani. Compania chineză urmează să plătească companiei de stat KMG din Kazahstan suma de 680 de milioane de dolari, care a achitat lui Dinu Patriciu (la vânzare) 1,6 miliarde de dolari pentru 75% din acţiuni, în condiţiile în care, în 2007, Rompetrol Grup a fost evaluată la două miliarde de dolari. În anul 2009 compania kazahă a preluat şi restul de 25% din acţiuni.

În articolul publicat, în revista Capital, despre această tranzacţie, se arată că: „Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG Internaţional o platformă comună pentru obţinerea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice! Conform înţelegerii dintre KMG-CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii. Astfel, aceasta va efectua investiţii în dezvoltare de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii, se menţionează în comunicatul remis de KMG. Chinezii şi kazahii promit că vor derula investiţii strategice în sectorul energetic, că vor extinde reţeaua de benzinării, vor investi în logistică pentru sectorul downstream şi vor evalua oportunităţi în zona achiziţiei de petrol şi gaze."

Într-un comunicat al CEFC China Energy se arată că: „În următorii trei ani vor fi derulate investiţii de cel puţin 3 miliarde de dolari în proiecte care corespund obiectivelor strategice ale companiei."

În articolul din Capital se mai arată că: „Cel mai valoros activ deţinut de KMG Internaţional, în jurul căruia a fost construită întreaga afacere, este Petromidea, cea mai mare rafinărie din România şi singura cu acces la Marea Neagră. Rafinăria are o capacitate de preluare de 5 milioane de tone de ţiţei anual, însumând peste 40% din capacitatea de rafinărie a României. Din grup mai face parte rafinăria Vega, dar şi o reţea de peste 1.000 de benzinării, în România şi în regiune."

Statul român se spune că va redeschide dosarul despre neregulile privind privatizarea Petromidea, mai ales faptului că nici până azi compania KMG Internaţional, în speţă statul Kazahstan, nu a achitat cei 600 de milioane de dolari statului român pentru 25% din acţiunile care le deţinea până în 2009 când au fost preluate de către kazahi. Motivul, Guvernul Ponta, printr-un protocol, ar fi renunţat la plata celor 600 de milioane de dolari de la Kazastan - KMG, în schimbul investirii lor (unde şi în ce?), ceea ce nu s-a înfăptuit până acum.

 

Lasă un comentariu