CONCERT DE CARITATE

Distribuie pe:

Prezentă de peste trei decenii la acțiunile culturale mureșene, muziciana și profesoara Florina Zehan a susținut recitaluri și concerte organizate de Filarmonica de Stat Târgu-Mureș și Craiova, a participat la numeroasele proiecte și programe culturale ale Direcției pentru Cultură Mureș: Festivalul de Creație religioasă „Credo" 2003; Zilele Culturale Mureșene la Budapesta 2004; Concursul județean de Poezie „Serafim Duicu" 2001; Salonul județean de carte „Ex liberis" Reghin - 2004 și Târnăveni - 2002; Salonul Național de Artă Plastică în Sare Praid, județul Harghita, edițiile 2001, 2002, 2003; seri „In memoriam" Serafim Duicu, Romulus Guga... și multe alte momente de referință ale unor personalități mureșene, lansari de carte: Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Valentin Marica, Nicolae Baciuț, Zeno Ghițulescu, Florica Costea. A fost prezentă pe afișele Studioului de Concerte Radio România Târgu-Mureș cu numeroase recitaluri, fiind apreciată și promovată prin primul album muzical cu piese interpretate la flaut în acompaniament de chitară clasică, iar în același registru al aprecierilor deosebite i s-a acordat, în anul 2008, Diploma de „Excelență", din partea Radioului Public, pentru merite artistice. De asemenea, a colaborat cu recitaluri instrumentale în proiectul cultural „Punți de lumină" inițiat de scriitoarea Mariana Cristescu.

S-a remarcat, cu totul excepțional, în concertul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, având pe afiș creația compozitorului Fürstenau, cuprinsă în albumul realizat împreună cu interpretul profesionist al chitarei clasice, profesorul Ioan Sabău. Calitățile artistice ale Florinei Zehan, îmbinate cu cele ale omului și pedagogului, s-au răsfrânt benefic și asupra biografiei pictoriței și poetei Costina Zehan, una dintre fiicele ei, un nume cunoscut la această oră în Nordul Europei.

A susținut recitaluri de flaut la manifestările culturale ale Fundației Culturale „Cezara Codruța Marica" prilejuite de lansările de cărți ale Editurii „Cezara", „Eminescu" de Aron Cotruș, „Jarul Secundei" de M. D. Suciu. A cântat alături de alți muzicieni în concerte de muzică de cameră la activitățile Universității Populare Târgu-Mureș, considerând vitală pătrunderea mesajului muzical în spațiile neconvenționale, săli de expoziții, deschideri de emisiuni de cultură în direct la Studioul de Radio, a avut colaborări cu Teatrul Național Târgu-Mureș, în spectacolul „Te uită cum ninge decembre", în ciclurile de serate muzicale artistice dedicate poeziei franceze contemporane; serate literar - muzical interetnice - anii 1996 și 1997, cu Teatrul Național - secția maghiară - în piesa „Fiatalsag bolondsag". Totodată, a realizat emisiuni muzicale în cadrul televiziunii „Antena 1", dedicate promovării și lansării tinerelor talente mureșene. Desfășoară activitate pedagogică, a fost profesor la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, cultivând frumusețea muzicii prin dăruire și iubire față de discipolii săi, insuflându-le acestora preocuparea pentru un mod de viață al armoniei și bunei creșteri.

Continuă să susțină cu interes proiecte caritabile, cel mai apropiat eveniment fiind concertul din 31 mai 2016, orele 19, la Sala Mare a Palatului Culturii, în tandem cu pianistul concertist cunoscut și recunoscut ca valoare în întreaga Europă, cu studii de excepție la Conservatorul din Moscova, pianistul Nicolae Dumitru.

Flaut și pian, împreună, vor urzi superbe clipe înălțare spirituală pe tărâmul muzical, în 31 mai, ultima zi a lunii lui Florar.

 

Lasă un comentariu